Välskött hästgård med ett underbart läge
Altuna Drävle 14
12 000 000 kr

Välkommen till en mycket välskött och komplett hästgård med ett underbart och rofyllt läge samt möjlighet till generationsboende. Tillfälle för dig som söker något extra. Gården har tre bostäder, fint stall renoverat 2016, ridhus byggt 2019, ridbana och stora hagmarker med ligghallar.

Stort och välrenoverat bostadshus om ca 196 kvm, ytterligare två bostäder om ca 80 kvm respektive ca 73 kvm. En exemplariskt skött trädgård med uppväxta äppelträd, fina rabatter och stenlagda gångar. I trädgården finns ett härligt poolområde från 2022 med pool, jacuzzi, rymlig altan och orangeri med utsikt över hagar och Revelstasjön.

Stallplanen är en avskild och skyddad innergård mellan ekonomibyggnader. Stallet är i mycket fint skick och ombyggt 2016. Här finns fyra stora boxar med möjlighet att på ett enkelt sätt bygga upp två-fyra ytterligare boxar.

Ridhus byggt 2019 samt ridbana och en ridslinga runt gården ger ypperliga träningsmöjligheter utan att behöva lämna gården.

Fiber finns och solceller är uppsatta men ej inkopplade ännu.

Boendeform: Hästgård
Ägandeform: Friköpt - Gård
Boarea: 196 kvm
Biarea: 10 kvm
Skogsmark: 1 ha
Åkermark: 2 ha
Betesmark: 1 ha
Övrig mark: 1 ha
Tomtarea: 51708 kvm
Total mark: 5,2 ha
Byggår: 1909
Antal rum: 6
VISNINGAR
Christina Eklund
Fastighetsmäklare
Emelie von Ehrenheim
Fastighetsmäklare

FASTIGHET

Kommun Enköping
Ägandeform/typ Friköpt - Gård
Beteckning DRÄVLE 2:1
Area
Boarea: 196 kvm
Biarea: 10 kvm
Skogsmark: 1 ha
Åkermark: 2 ha
Betesmark: 1 ha
Övrig mark: 1 ha
Tomtarea: 51708 kvm
Pris 12 000 000 kr

Taxeringsinformation

Taxeringskod 120
  • Värdeår 1948, Taxeringsår 2023
    Byggnad 4 177 000 kr
    Tomt 826 000 kr
    Åkermark 136 000 kr
    Betesmark 34 000 kr
    Taxeringsvärde skogsmark 56 000 kr
    Ekonomibyggnad 2 062 000 kr
    Totalt taxeringsvärde 5 003 000 kr
    Bef. pantbrev 5 250 000 kr

DRIFTKOSTNAD

  • El 103 000 kr/år
  • Vatten/Avlopp 4 000 kr/år
  • Sotning 800 kr/år
  • Renhållning 3 150 kr/år
  • Försäkring 16 363 kr/år

Tillkommer

Fastighetsskatt 9 525 kr/år

BYGGNAD

  • Byggnadstyp 1 1/2 plans villa
  • Uppvärmning Luft-/vatten-värmepump
  • Ventilation Självdrag
  • Fasad Trä
  • Tak Tegel
  • Bjälklag Trä
  • Stomme Trä
  • Vatten/avlopp Enskilt vatten året om/Enskilt avlopp.
  • Metal Work Målad plåt
  • Grundläggning Betongplatta och torpargrund
  • Energiprestanda 190 kWh/m²/år
  • Energideklaration utförd 2012-05-10
  • Status Energidekl. Utförd

SERVITUT & SAMFÄLLIGHETER

  • 19-IM3-25/159 - 1 - Avtalsservitut kraftledning -
  • 1 - Avtalsservitut - 1925-03-16
Bostadshus

Stort och välrenoverat bostadshus om ca 196 kvm från 1909 eller tidigare. Bostadshuset har mycket charm och en trevlig planlösning med tre-fyra sovrum. Uppvärmning med luft-/vatten-värmepump. Fiber finns. 

 

RUMSBESKRIVNING 

Entréplan

Entré via en rymlig och ljus farstu som är utmärkt som en första entré. Oisolerad med vackra målade fönster. Från farstun når du hallen med klinkergolv, sittbänk och god förvaring. I den rymliga och möblerbara hallen finns även en murad braskamin som ger ett mysigt och välkomnande intryck.

 

Stort och rymligt lantkök med klinkergolv och vitmålade väggar. Fungerande vedspis med en murad kåpa, spishäll med ugn, diskmaskin, kyl och frys samt trevlig köksö. Köket har stora fönster och utgång till poolområdet. Här finns även matplats med utsikt över gårdsplan och trädgård. I anslutning till köket finns tre rum i fil med allrum, vardagsrum och stort sovrum/bibliotek, alla tre rummen har massiva trägolv och ljust tapetserade väggar. I vardagsrummet i mitten finns en vacker kakelugn. 

 

På entréplanet finns även ett helkaklat badrum med badkar, dusch, handfat med kommod och toalett. Intill finns groventré med klinkergolv och vitmålade väggar. Fast sittbänk med skoförvaring, tvättmaskin, torktumlare och tvättbänk med ho.

 

Övre plan

Övre plan har tre sovrum och WC. Alla tre sovrummen har massiva trägolv och tapetserade väggar. Sovrum 2 har ingång till kattvind och sovrum 3 och 4 har varsin garderob. WC med plastmatta och våtrumstapet, toalett och handfat.

 

Trädgård och poolområde

En exemplariskt skött trädgård med uppväxta äppelträd, fina rabatter och stenlagda gångar. En av de stora gräshagarna gränsar mot trädgården och ger en fin närhet till hästarna.

 

I trädgården finns ett härligt poolområde från 2022 med  fin vy över de egna ägorna, trädgården, en sluttande dalgång ner till Revelstasjön. Här kan man njuta av fina dagar på det stora trädäcket med såväl pool, jacuzzi som orangeri med utsikt över hagar och sjön. 

 

Hus 2 (timmerstuga)

Timmerstuga med boende och pannrum. Boendet är ca 80 kvm med minikök och matplats, WC/dusch och vedeldad bastu på entréplan samt loft med ett sovrum/arbetsrum och vackra trägolv. Hus 2 har tvättmaskin och torktumlare och installationer för värmesystemet.

 

Hus 3 (torpet)

Vid stallplan finns ett trevligt torp. Torpet har ett allrum med kök, två sovrum och ett loft samt helkaklad WC/dusch med golvvärme. Boarea ca 73 kvm.

 

Stall

Ett fint stall som är byggt i en ekonomibyggnad som 2016 byggdes om och helrenoverades. Idag finns det fyra stora boxar, en sadelkammare, en mindre foderkammare/förråd, ett rymligt loungerum, en stor foderkammare/förråd och en WC samt luftiga öppna ytor som lämpar sig väl till skötplatser. Boxarna är ca 3,2x3 m med en box som är större om ca 3,5x3,6 m. Det finns direkt ingång från stallet till den stora logen/maskinhallen - perfekt för grovfoder. På så sätt kan man köra in storbalar med traktor i maskinhallen och ha direkt access till dem från stallet. 

 

Stallet byggdes om 2016 till en veterinärklinik med boxar, ett röntgenrum, ett behandlingsrum, kontor, WC och förråd m.m. Planlösningen fungerar väl som stall där behandlingsrum och röntgenrum används till förråd, foderförvaring m.m. Stallet är mycket luftigt med plats att bygga fler boxar på ett enkelt sätt. Under bilder finns även en alternativ planritning på stallet för att illustrera att det på ett enkelt går att göra spolplats och totalt sju boxar.  Stallet skulle även lämpa sig väl för en veterinär som vill driva klinik hemma på gården. Under bilder och planritningar finns även en en planritning på stallet som veterinärklinik.

 

Vid byggnation 2016 höjdes innertaket, ny isolering och nya fönster. Golvet är uppbilat och omgjort med nya vattenrör och avlopp från stallet till det befintliga draget 2015. Brandisolerade väggar och uppvärmt stall. 

 

Ridhus

Ridhus byggt 2019 om ca 20x40 m manegemått. I ridhuset finns en läktare på mark. Ridhuset har natursand som underlag.

 

Ridbana

Upplyst och väldränerad ridbana om ca 70 x 30 m med bra underlag.

 

Magasin/lider

Äldre bygnad med stomme i timmer och tak med nytt plåttak (2015). I nedre planet finns traktorgarage/liten verkstad och ett ytterligare garage.

 

Övre planet är ett fint festloft med mycket karaktär. Loftet har infraröda lampor och luftvärmepump för att kunna nyttjas året runt. 

 

Loge/maskinhall

Större loge/maskinhall med stora slagportar och högt i tak. Dörr finns mellan loge och stall, vilket gör att det smidigt går att använda logen till förvaring av grovfoder. Logen är ca 11x30 m. 

 

Hagar och ligghallar

Fin betesmark i direkt anlutning till gården. På gården finns två ligghallar. 

 

Longeringsvolt

Inhägnad longringsvolt med bra underlag i anslutning till ridbanan.

 

Område/kommunikation

Närmaste samhälle är Fjärdhundra (8 km) med skola F-9, förskolor, mataffär, pizzeria, café (Forsby Kvarn) och ett populärt och trevligt utomhusbad.

 

Pendling till Stockholm nås på en dryg timme med bil, Uppsala ca 45 min, Västerås 35 min, Enköping ca 25 min, Sala ca 20 min och Heby ca 10 min.

 

Teknisk info

Fiber finns.

 

Solceller är monterade på ekonomibyggnad men ej inkopplade ännu. Solcellerna beräknas generera ca 7 300 kWh/år.

 

Total elförbrukning för hela gården är ca 55 000 kWh/år.

 

Gården har huvudsäkring på 35 A.

 

KARTA