Kommande försäljning
Charmig gård med helt magisk utsikt och gångavstånd till Vättern!
Olstorp 105
8 500 000 kr

Välkommen till denna charmiga gård med en helt magisk utsikt och gångavstånd till Vättern!
Perfekt gård som generationsboende eller för att samla hela familjen och gästerna. En bedårande vacker gård med anor från 1800-talet som har genomgått omfattande restaurering för att uppnå dagens fina skick och höga standard. Bostadshuset med anor från 1800-talet är på 277 kvm och helrenoverat och utbyggt 2018 med en spännande arkitektur. Ett mindre bostadshus med alla bekvämligheter på ca 57 kvm som även det är från 1800-talet.

Här finns ett fint stall om 4 boxar, ridhus, ridbana, fina lummiga hagar samt fantastiska ridvägar intill strandkanten vid Vättern. Allt är i ett suveränt skick där ni omgående kan njuta av ett vackert hem. Fina utrymmen i verkstad, maskinhall, djurstall och ombyggt loft för egen verksamhet eller era intressen.

Här bor du med vacker utsikt över skog och äng i en lugn och lantlig miljö och kan verkligen finna lugnet genom att ta en skogspromenad på hästryggen. Sällsynt tillfälle att förvärva ett paradis som måste upplevas på plats. Varmt välkommen på visning!

Boendeform: Hästgård
Ägandeform: Friköpt - Gård
Boarea: 277 kvm
Boarea: 57 kvm
Övrig mark: 3 ha
Tomtarea: 29796 kvm
Total mark: 3 ha
Byggår: 1909
Antal rum: 7
Christina Eklund
Fastighetsmäklare
Gabriella Reif Beyer
Marknad och försäljning

FASTIGHET

Kommun Vadstena
Ägandeform/typ Friköpt - Gård
Beteckning OLSTORP 1:2
Area
Boarea: 277 kvm
Boarea: 57 kvm
Övrig mark: 3 ha
Tomtarea: 29796 kvm
Pris 8 500 000 kr

Taxeringsinformation

Taxeringskod 120
 • Värdeår 1929, Taxeringsår 2023
  Byggnad 790 000 kr
  Tomt 480 000 kr
  Ekonomibyggnad 186 000 kr
  Totalt taxeringsvärde 1 270 000 kr
  Bef. pantbrev 4 550 000 kr

DRIFTKOSTNAD

 • El 28 000 kr/år
 • Vatten/Avlopp 950 kr/år
 • Sotning 1 680 kr/år
 • Renhållning 3 300 kr/år
 • Försäkring 13 728 kr/år

Tillkommer

Fastighetsskatt 9 287 kr/år

BYGGNAD

 • Byggnadstyp 1 1/2 plansvilla
 • Uppvärmning Jordvärme
 • Ventilation Självdrag
 • Fasad Trä
 • Tak Tegel
 • Bjälklag Trä
 • Stomme Trä/timmer
 • Vatten/avlopp Enskilt vatten året om/Enskilt avlopp.
 • Grundläggning Torpargrund
Boningshuset

Bostadshuset

 

Här möts du av en underbar allé som pryds med en grusad gårdsplan med en klassisk rondell. Trädgården öppnar upp sig med grönskan och de fria gräsytorna mellan alla byggnader. Äldre del av huset uppfördes på 1800-talets början. Huset fick sin nuvarande form vid en större utbyggnad 2018. Bostadshuset har en spännande arkitektur mellan gammalt och nytt. Spännande ljusinsläpp som får en känsla av närhet av den fina lummiga trädgården, åkrarna och betande hästar. I huset är det genomgående vattenburen golvvärme. Bostadsytan är på hela 277 kvm. 

 

Hall: 

 

Stor, rymlig  entréhall med trappan till övervåningen i blickfånget och sällskapsrummen rakt fram. Golvet pryds med fint grått klinkers och golvvärme. Träpanel och målade väggar. Högt i tak mot övre planet och med fint ljusinläp från stora fönster. Har finns det även en vacker, fungerande rund kakelugn.

 

Kök:

 

Ett fint lantligt köket med en vedspis, ugn, micro, induktionshäll, kyl/frys och diskmaskin. Bänkskivor i italiensk svart marmor. Högt i tak där man kan beskåda de gamla takbjälkarna och de gamla timmerväggarna från 1800-talet. Här finns det utrymme för ett stort matsalsbord samt utgång till uteplatsen som ger en härlig överblick över hästhagarna. Golvet pryds av grått klinkergolv.

 

Vardagsrum: 

 

I vardagsrummet finns en stor braskamin och rummet är rymligt nog för att rymma både soffhörna och matgrupp. Vardagsrummet har fint klinkergolv som efterliknar trästruktur. Även här värms golvet upp med vattenburen golvvärme. Stora fönsterpartier ger ett fantastiskt ljusflöde.

 

Sovrum 1: 

 

Stort sovrum/arbetsrum med fint trägolv och vitmålade väggar. Rummet pryds av en fyrkantig vacker kakelugn.

 

Glasveranda:

 

Från sovrummet kommer man in till den delen av huset där man kan ta sig in eller ut till den vackra glasverandan. Idag används den delen som en mindre ateljé. Rummet pryds med en tanke av bevarande detaljer "byggnadsvård".

 

Groventrén:

 

Groventré har en hunddusch och tvättmaskin/torktumlare.  Även här pryds golvet av grått klinkers. Här finns även en mindre wc .

 

Tvättstuga:

Intill groventrén finns en tvättstuga som är väl tilltagen, fullutrustad med tvättmaskin/torktumlare och skåp.

 

Spa avdelning:

 

Mycket exklusiv spa avdelningen med väggar och golv bestående av marmor. Här finns det ett stort badkar och dusch samt en relaxavdelning för att ta igen sig efter en lång arbetsdag.  Härifrån kommer du ut till bubbelpoolen som är placeras utomhus  och som är ett fullt isolerat badkar med termolock som klarar väder och vind, året om.  

 

Övre plan över nya del av huset:

 

Från vardagsrummet kommer man upp till den del av huset där det finns ett stort sovrum med utsikt över den fina trädgården, hagarna och ridbanan. En mindre toalett med fint ljusinsläpp. Här har man även en stor walk in closet med många förvaringslösning helt anpassad efter dina behov. Även här finns det en mindre avdelning som arbetsrum/atelje. Från detta rum kan man se ner över den öppna planlösningen över delar av vardagsrummet. Det är även vackra fönsterpartier som ger ett fint sken.

 

Övre plan via entrén över den gamla delen av huset

 

Från entrén kommer man upp till en del av det övre planet som består av ett stort sovrum med fina detaljer med sitt snedtak och här ifrån tar man sig ut till en egen veranda med utsikt över ridbanan och sina ägor. Här finns även ett stort badrum har smakfullt inrett från topp till tå. Mörkt kakel på väggarna medans man har ett ljusare kakel på golvet. Stor dusch, handfat och WC.

 

Lillstugan

Lillstugan är på ca 57 kvm. Här finns ett lagom stort kök samt separat toalett och dusch. Stort, ljust vardagsrum, ett sovrum och en oinredd vind.

 

Stall/loft/ekonomibyggnad

Fint stall 4 boxar varav 3 stora godkända boxar  3,5x3,3 m, en mindre box på 3,6x2,2 m. I varje box finns det vattenkoppar med värmeslingor. Uppvärmd sadelkammare, foderkammare bred uppbindningsplats som även fungerar som spolplats. Via stallet kommer man ut till gödselplattan. 

 

Denna byggnad har också ett stort loft på 130 kvm med möjligheter för förvaring, den egna verksamheten eller för festliga aktiviteter. Loftet är isolerat och värms upp med luftvärmepump. Vid sidorna av stallet fortsätter ladan med två portar med möjlighet för större fordon att köra in eller parkera. I denna del finns det möjlighet att bygga fler boxar.

 

Ridhuset

Ridhuset är ca måttet 18 m x 36 m med vindnät utefter båda långsidorna och ena kortsidan. Detta ger fint ljusinsläpp och god luft med ett behagligt klimatet även på sommaren då luften är alltid i rörelse utan drag.
På vintern blir det inte så kallt som i ett plåtridhus, även underlaget håller sig bra. En hel spegelvägg på ena kortsidan. Underlaget  består av sand och klenflis. Tak är från PNP stålhallar i Skara.

 

Hagar

Intill hustomten finns det 6 fina, lummiga hästhagar. Fin gång/ridväg som delar upp hagarna. Helt nya hagstolpar och ny grönt stängselbandet som är av god kvalité. Den gröna tråden gör att bandet smälter in så fint i naturen. 

 

Ridbana och ridvägar

Ridbanan om ca 20x60m med ridunderlaget sand. Ridbanan ligger mycket rofyllt framför husets ena veranda och med stora träd runtomkring som ger en härlig miljö. Röda målade trästaket med vita toppar runt ridbanan.

 

Fina ridmöjligheter i omgivningarna med gott om grusvägar samt möjlighet rida ut längs med Vätterns strandlinje och med vacker anrika natur runt omkring. Bästa sätt att få uppleva denna unika natur är från hästryggen.

 

Dubbelgarage

Ett dubbelgarage på ca 55 kvm. Den ger dig den platsen du behöver för din bilförvaring med två bilar. Två elektriska garageportar. Här finns det plats för stor arbetsbänk.

 

Renoveringar

Bostadshuset:

Gjordes i ordning 2012, nytt kök och wc installerades, badrum på övervåningen med golvvärme, sovrum övervåning element.

Uterum/atelje ca 10 kvm med terrass ovan med utgång från sovrummet byggdes 2012

Från köket utgång till terrass gjordes i samband med renoveringen 2012

Tvätt och torktumlare installerades, grov-entre med hunddusch och toalett gjordes

Två kakelugnar och en vedspis som alla fungerar

 

Tillbyggnad huvudbyggnad

Gjordes 2018

Gästtoalett, tvättstuga nr 2, badrum med dusch och badkar, utgång till spa

Vardagsrum, på övervåning, sovrum, walking closet (kan göras om till ytterligare sovrum), atelje samt toa.

Golvvärme i alla rum, ytterligare två terasser, en braskamin och ett ljusrum.

 

Lillstugan:

Renoverades 2012,

Toalett och dusch samt kök i lillstugan gjordes 2012

 

Taken samtliga hus byttes 2012-2013

 

Infiltrationsbädd och trekammarbrunn gjordes 2011, besiktigad 2023

 

All el byttes samtliga hus 2011-2014

 

NIBE F1245 jordvärmeanläggning gjordes 2012

 

 

Vadstena Kommun

Vadstena kommun.

Vadstena är en attraktiv och växande kommun vid Vätterns strand. Här finns engagerade och kreativa människor som inspireras av historien och de vackra miljöerna för att skapa framtiden. I kommunen finns 1000 företag, 600 kommunanställda och snart 8000 invånare. Till kommunen hör två tätorter, Vadstena och Borghamn, båda precis vid Vättern med badplatser och småbåtshamnar.

 

Vadstena ligger centralt i Sverige, mittemellan Stockholm och Göteborg. Mitt i en expansiv tillväxtregion med goda förutsättningar för företagande, utveckling och livskvalitet. Alla som någon gång varit här vittnar om den speciella, nästan magiska atmosfär som finns här. Ett särskilt lugn som ger plats för återhämtning och rekreation. Hit har människor från hela världen kommit i århundraden för att finna ro i våra vackra miljöer. Och det finns det gott om. Inte konstigt att man mår bra av att vistas här.

 

https://www.vadstena.se/naringsliv-foretagande/turism/det-har-ar-vadstena/

 

https://www.upplevvadstena.se/borghamn.htm

 

Skola och omsorg

Alla förskolor och skolor i Vadstena arbetar i ett 1-16 års perspektiv utifrån kommunens gemensamma ledord ”Trygga välmående barn med lust att lära”. Det är många elever från andra kommuner som söker till våra skolor. Fördelen med den lilla kommunen är det nära samarbetet och korta beslutsvägar.

https://www.vadstena.se/barn-utbildning/grundskola/

 

Borghamn


Borghamn är beläget vid Ombergs norra fot, utmed Vättern. Det är den största tätorten i Vadstena kommuns södra del, som går under namnet Dal eller Östgöta Dal. Socknarna mellan Vadstena och Omberg (Nässja, Örberga, Källstad, Herrestad, Rogslösa och Väversunda) samt tidvis även St. Per och Strå bildade Dals härad under medel- och senare tiden. Under många år var Västerlösa Gård vid Borghamns inlopp häradshövdingens bostad.

Finns mycket att uppleva i området.

https://www.upplevvadstena.se/borghamn.htm

https://www.borghamn.com/

 

Vandring

Det finns flera fina promenad vandring  och cykelvägar bland annat Strandstigen som går längs Vätterns strand. Omberg vid Vätterns strand är landets artrikaste skogslandskap med många sällsynta naturmiljöer. Att paddla vid Omberg ger ofta ett dramatiskt intryck, här paddlar man längs bergskanten som stupar ner i den djupa Vättern. Den perfekta avkopplingen efter en tur på Omberg är boende på Borghamns Strand, mat och den nybyggda vedeldade bastun som tagit plats på bondbryggan.

 

https://ostgotamat.se/vandring-cykling-och-vedeldad-bastu-vid-vattern-borghamn-strand-2/

 

Övriga byggnader

- Gris-stia

- Förråd/lager övernattningsrum

- Gammalt utedass

- En lite byggnad vid ridbanan

 

KARTA