Trevlig mindre hästgård med lanthandel
Söderby 152
2 500 000 kr

Trevlig gård med bostadshus från 1930 om 154 kvm, stall, fina betesmarker, lanthandel och dubbelgarage. En fin, mindre gård för dig som vill ha en lättskött, mindre gård med gott om utrymme för både familj och djur. En gård som erbjuder möjlighet att ha hästar, annan djurhållning, odling, bilintresse m.m. Lanthandeln som finns på gården ger även möjlighet för dig som drömmer om egen snickarverkstad, ateljé eller gårdsbutik.

Bostadshuset från 1930 är ombyggt 2009 och har stora sociala ytor och fyra sovrum. Tomten är stor med flera äppelträd och trästaket som ramar in trädgården.

Stallet har två boxar och möjlighet till lösdrift. Mycket fina betesmarker i direkt anslutning till stallet. Hagen sträcker sig över en fin äng med blandade skogspartier som ger fint väderskydd för hästarna eller djuren. På gården finns även ett stort dubbelgarage om ca 75 kvm.

Här kan ni förverkliga drömmen om en egen gård med så många möjligheter! Endast 9 min från Österbybruk, 15 min till Alunda och knappa 45 min till Uppsala. Vacker omgivning med fin natur.

Boendeform: Hästgård
Ägandeform: Friköpt - Småhus
Boarea: 154 kvm
Biarea: 5 kvm
Tomtarea: 20280 kvm
Byggår: 1930
Antal rum: 6
Christina Eklund
Fastighetsmäklare
Emelie von Ehrenheim
Fastighetsmäklare

FASTIGHET

Kommun Östhammar
Ägandeform/typ Friköpt - Småhus
Beteckning MORKARLA-SÖDERBY 3:9
Area
Boarea: 154 kvm
Biarea: 5 kvm
Tomtarea: 20280 kvm
Pris 2 500 000 kr

Taxeringsinformation

Taxeringskod 220
 • Värdeår 1940, Taxeringsår 2021
  Byggnad 1 467 000 kr
  Tomt 585 000 kr
  Totalt taxeringsvärde 2 052 000 kr
  Bef. pantbrev 2 096 000 kr

DRIFTKOSTNAD

 • El 25 000 kr/år
 • Vatten/Avlopp 1 560 kr/år
 • Sotning 848 kr/år
 • Renhållning 2 752 kr/år
 • Försäkring 8 072 kr/år

Tillkommer

Fastighetsskatt 9 287 kr/år

BYGGNAD

 • Byggnadstyp 1 1/2 plansvilla
 • Uppvärmning Värmepump (luft/vatten), vattenburen golvvärme i utbyggnad, eldstäder
 • Ventilation Självdrag
 • Fasad Trä
 • Tak Plåt
 • Bjälklag Trä
 • Stomme Trä
 • Vatten/avlopp Enskilt vatten året om/Enskilt avlopp.
 • Grundläggning Torpargrund/källare
 • Energiklass D
 • Energiprestanda 100 kWh/m²/år
 • Energideklaration utförd 2023-11-10
 • Status Energidekl. Utförd

SERVITUT & SAMFÄLLIGHETER

 • 03-IM1-19/65 - 1 - Avtalsservitut kraftledning -
 • 03-IM1-19/93A - 1 - Avtalsservitut kraftledning -
 • 03-IM1-83/36477 - 1 - Avtalsservitut kraftledning -
 • 1 - Avtalsservitut - 1919-02-10
 • 2 - Avtalsservitut - 1919-09-22
 • 3 - Avtalsservitut - 1983-08-26
Bostadshus

Trevligt bostadshus om 154 kvm från 1930. Uppvärmning sker via luft-/vatten-värmepump. Bostadshuset har en trevlig planlösning med rymlig hall, groventré, stort vardagsrum och lantkök med matplats. Huset har totalt fyra sovrum. Bostadshuset byggdes om 2009 och i den utbyggda delen finns vattenburen golvvärme. Visst behov av ytksiktsrenovering finns.

RUMSBESKRIVNING

Rymlig hall med plastmatta och WC med klinkergolv, toalett och handfat. Från hallen når du alla entréplanets rum. Golvvärme finns i del av hallen.

Köket är ett stort, härligt lantkök med köksö. Köket har både vedugn och smalspis (smalspis är en smal vedspis). Köksinredning från Tibro-kök. Köket är utrustat med kyl, frys, diskmaskin, ugn, micro, spis och fläkt. Plats finns för matgrupp i ett ljust burspråk. Köket har plastmatta.

Vardagsrummet är även det rymligt med plats för både ordentlig soff- och matgrupp. Vardagsrummet har en fin kakelugn och laminatgolv.

På entréplan finns ett av totalt fyra sovrum. Sovrum 1 är ett mindre sovrum med laminatgolv och vattenburen golvvärme.

Duschrum/tvättstuga med dusch, tvättmaskin, torktumlare och arbetsbänk med vattenho samt tre garderober. Rummet har även en groventré och vattenburen golvvärme.

På övre plan finns tre sovrum, WC och ett mindre allrum. Allrummet har öppen spis med kassett, laminatgolv och utgång till den stora balkongen.

Sovrum 2 är rymligt med en garderobsvägg med fyra dubbelgarderober och plastmatta. Sovrum 3 har en garderob och laminatgolv. Sovrum 4 har två garderober och plastmatta.

WC på övre plan har utrymme och golvbrunn för badkar/dusch. Idag finns WC och handfat. Observera att vattenledningarna till WC:n är sönderrostade och att dessa behöver bytas ut. WC:n är numera därför inte i bruk.

Under del av huset finns källare med pannrum.

Tomt

Trevlig stor tomt med äppelträd och trästaket som ramar in tomten. En fin tomt med gott om utrymme för både lek, umgänge och odling.

Huset har en veranda som är delvis inglasad.

Lanthandel/torp

På gården finns ett äldre torp med utseende som en tidigare lanthandel. Husets historia är dock okänd. Torpet/lanthandeln ger goda möjligheter för den som vill rusta upp och göra till ett ytterligare boende eller för dig som drömmer om en egen snickarverkstad, ateljé eller gårdsbutik.

Lanthandeln består av ett stort rum med snickarbänk på entréplan och två mindre förrådsrum samt en oinredd vind och ett rum med kakelugn (eldningsförbud) på övre plan. Lanthandeln har en luftvärmepump. Inget vatten eller avlopp finns idag i torpet. Nytt tak lagt 2017.

Stall och hagar

I en lada på gården finns ett stall med två boxar om ca 10-11 kvm vardera. Takhöjden begränsar till mindre hästar och ponnyer. Bredvid stalldelen finns ett ytterligare utrymme i ladan som du kan nå direkt från stalldelen. Utrymmet har använts som lösdrift av tidigare ägare och är både högt i tak och har utgång till hagarna på baksidan. Utrymmet kan även med fördel användas till foderförvaring, vedbod m.m. Utrymmet har plankgolv.

Ovanför stallet finns ett höloft. I ladan finns även ett rum som använts som sadelkammare.

Mycket fina betesmarker i direkt anslutning till stallet. Hagen sträcker sig över en fin äng med blandade skogspartier som ger fint väderskydd för hästarna eller djuren.

Garage

Dubbelgarage om ca 75 kvm med gjuten platta och förrådsrum/mindre verkstadsrum. El och sommarvatten finns indraget. Två garageportar varav den ena är ca 2,7 m.

Område

Trevligt område med gott om gårdar i närheten. 9 min till Österbybruk, 15 minuter till Alunda, 12 min till Gimo, 30 min till Östhammar, knappt 45 min till Uppsala och 38 min till Gränbystaden (köpcenter i Uppsala).

I Österbruk finns skola, förskola och matbutik. Österbybruk är ett charmigt brukssamhälle med caféer, restauranger och butiker.

Driftkostnader

Driftkostnaderna avser hela gården.

El 12 200 kWh/år med 4 personer i hushållet.

KARTA