Hästgård med säterikänsla och mycket fina hagmarker om 9,6 ha
Kil 214
7 995 000 kr

Med toppenlägen till Uppsala hittar ni denna fina hästgård med bostadshus och stall byggda 2003 i säterimodell. Mycket fina hagmarker om 9,6 ha som omger gården och skapar en skyddad gårdsbild. Beläget i ett lugnt, vackert område är Björkhaga gård en idyll med goda kommunikationer. Busshållplats precis utanför gården och närhet till såväl Uppsala som Stockholm.

Det gedigna bostadshuset i ett plan är 169 kvm med stora, ljusa sociala utrymmen som alla har fin vy över de egna markerna och omgivningen. Huset har utöver det tre sovrum, badrum, groventré/tvättstuga och gäst-WC. På husets baksida finns en stor härlig altan med söderläge och pool. Från baksidan sträcker sig markerna och med skog runtomkring de öppna ängarna och hagarna som skapar en skyddad, vacker inramning. Fiber finns.

Stallet är något extra med säteritak som ger en generös takhöjd och fint ljusinsläpp genom de många fönstren. Ett stall att trivas i! Stallet har sex fullstora boxar varav två av dessa dessutom är fölboxar samt en sadelkammare och en skötplats. Upplyst ridbana finns på gården om ca 20×40 m med grus som underlag. Hagmarkerna sträcker sig runt stall och tomt med fina ängar med inslag av träddungar som både ger väderskydd för hästarna och vackra inslag i de öppna vidderna.

1h 20 min till Stockholm och drygt 20 min till Uppsala. Närmaste samhälle är Vänge.

Boendeform: Hästgård
Ägandeform: Friköpt - Gård
Tomtarea: 96067 kvm
Betesmark: 2 ha
Åkermark: 7 ha
Boarea: 169 kvm
Total mark: 9,6 ha
Byggår: 2003
Antal rum: 5
Christina Eklund
Fastighetsmäklare
Emelie von Ehrenheim
Fastighetsmäklare

FASTIGHET

Kommun Uppsala
Ägandeform/typ Friköpt - Gård
Beteckning KIL 5:22
Area
Tomtarea: 96067 kvm
Betesmark: 2 ha
Åkermark: 7 ha
Boarea: 169 kvm
Pris 7 995 000 kr

Taxeringsinformation

Taxeringskod 120
 • Värdeår 2003, Taxeringsår 2022
  Byggnad 3 518 000 kr
  Tomt 1 336 000 kr
  Åkermark 484 000 kr
  Betesmark 62 000 kr
  Ekonomibyggnad 588 000 kr
  Totalt taxeringsvärde 4 854 000 kr
  Bef. pantbrev 5 230 000 kr

DRIFTKOSTNAD

 • El 33 000 kr/år
 • Sotning 483 kr/år
 • Renhållning 3 954 kr/år
 • Försäkring 9 141 kr/år

Tillkommer

Fastighetsskatt 9 287 kr/år

BYGGNAD

 • Byggnadstyp 1 plans villa
 • Ventilation Mekanisk (endast frånluft)
 • Fasad Trä
 • Tak Betongpannor
 • Bjälklag Trä
 • Stomme Trä
 • Vatten/avlopp Enskilt vatten året om/Enskilt avlopp.
 • Grundläggning Torpargrund
 • Energiklass D
 • Energiprestanda 98 kWh/m²/år
 • Energideklaration utförd 2023-11-03
 • Status Energidekl. Utförd

SERVITUT & SAMFÄLLIGHETER

 • 03-IM1-85/10832 - 1 - Avtalsservitut kraftledning -
 • 1 - Nyttjanderätt - 1977-05-09
 • 2 - Avtalsservitut - 1985-03-06
 • 0380IM-11/3120 - 1 - Avtalsservitut kraftledning - 2011-02-25
 • 8 - Avtalsservitut - 2011-02-25
 • 0380IM-11/12196 - 1 - Avtalsservitut kraftledning - 2011-07-12
 • 9 - Avtalsservitut - 2011-07-12
Tomt

Bostadshuset har en vacker placering med en rak infartsväg med fina lyktor och en ung björkallé som leder upp till det ståtliga huset. Tomten är stor med hundstaket runt om. På husets baksida finns en stor altan med uppvärmd pool. Här är vyn över markerna mycket rogivande och vacker med de egna hagarna som sträcker sig runt hela gården och vackra ängar och skyddande skog. Mycket avskilt och lugnt läge med sol hela dagen och kvällen. Här kan du sitta många sommarkvällar och njuta av utsikten och närheten till de egna hästarna.

Bostadshus

Det gedigna bostadshuset i ett plan om 169 kvm är ett Sjödalshus byggt 2003. Huset har stora, ljusa sociala utrymmen som alla har fin vy över de egna markerna och omgivningen. Huset har utöver det tre sovrum, badrum, groventré/tvättstuga och gäst-WC. På husets baksida finns en stor härlig altan med söderläge och pool. Från baksidan sträcker sig markerna och med skog runtomkring de öppna ängarna och hagarna som skapar en skyddad, vacker inramning. Fiber finns.

Bostadshuset är byggt med platta på mark och har inga bärande innerväggar. Antikbehandlat tegel samt en invändig takhöjd på 2,7 m. Uppvärmning via frånluftsvärmepump Nibe F 750 med vattenburen golvvärme i hela huset. Bostadshuset har genomgående ekparkett i de sociala delarna och askparkett i sovrummen.

Rumsbeskrivning bostadshus

Entré geom en ljus, stor hall med dubbeldörrar i glas till vardagsrummet rakt fram samt par-altandörrar till den fina uteplatsen och poolen. Detta skapar en mycket välkomnande och öppen känsla direkt när du öppnar ytterdörren. Hallen har en gäst-WC med vägghängd toalett, handfat, klinkergolv och pärlspont. Hallen har klinkergolv innanför ytterdörren och resterande är ekparkett.

Vardagsrummet är rymligt och ljust med fönster och altandörrar till uteplatsen med pool och den fina vyn på baksidan. Vardagsrummet har en fin täljstenskamin. Här finns plats för både soff- och matgrupp. Köket intill vardagsrummet är även det ett stort, ljust rum med plats för en stor matgrupp. Köket är rymligt med gott om utrymme för hela familjen och lite till. Från kökets fönster är det utsikt över hagmarker, stall och gårdsplan. Köket renoverades 2016 och är utrustat med stort skafferi, varmluftsugn, kombiugn, micro/ugn, kyl, frys, diskmaskin, induktionshäll och fläkt.

Groventrén intill köket har klinkergolv, tvättmaskin, torktumlare, arbetsbänk i ek med överskåp ovanför, två garderober/skåp och en stor klädkammare. Huset har tre sovrum. Sovrum 1 är rymligt med garderob och fin vy över hagarna. Sovrum 2 och 3 är något mindre. Sovrum 2 har två dubbelgarderober och sovrum 3 har en dubbelgarderob. Badrummet intill sovrummen är mycket stort och ger en lyxig känsla. Badrummet är helkaklat med dubbelhandfat, vägghängd toalett, dusch, badkar och handdukstork.

Stall

Mycket fint och luftigt stall med flertal fönster som släpper in fint ljus i stallgången och med två ventilationsluckor. Detta tillsammans med den extra generösa takhöjden ger mycket bra luft i stallet. Stallet är byggt 2003 från leverantör Sverigestallet. Stallet är isolerat och har en värmefläkt.

Stallet har sex boxar, fyra boxar om ca 3x3,5 m och två fölboxar om ca 3,5x4 m. I en av boxarna finns en avloppsbrunn för att lätt kunna göra om boxen till en spolplats. I stallet finns en sadelkammare som även har vatteninstallationer. I sadelkammaren finns avlopp för tvättmaskin. Stallet har en bred stallgång och ett utrymme intill gången med en bra arbetsbänk med lådor.

All el i stallet utbytt i samband med att det blev en säker gård.

Hagar och ligghall

Av gårdens 9,6 ha består ca 9 ha av detta av inhägnad hagmark. Hagmarken är mycket fin med främst platt betesmark med inslag av träddungar och kullar. En av hagarna är en skogshage. Till de flesta hagar finns vattenslang utdragen eller nedgrävd för att lätt kunna fylla på vatten under sommarhalvåret. I hagarna finns tre vindskydd/ligghallar. Ligghallarna är i sämre skick. Trästaket runt gårdsplan är i behov av underhåll.

Ridbana och träningsmöjligheter

Upplyst och instängslad ridbana om ca 20x40 m med grus som underlag.

Fina ridvägar i anslutning till gården.

1 km från gården finns en ridanläggning med ridhus och hopptränare som brukar anordna kurser m.m.

Område Vänge

Ca 6 km till Vänge samhälle som ligger ca 1,5 mil från Uppsala. Ett samhälle på landet med skog och grönområden in på knuten. Här finns möjlighet till härliga skogspromenader eller en löprunda i det upplysta motionsspåret, som även vintertid är spårat för skidåkning. Hagunda IF är den lokala klubben med friidrott och Innebandy och tennis. I närheten finns Körlinge Ridcenter, Håmö golfbana samt Hagby IP med stor ungdomsverksamhet i fotboll. Ekeby by norr om Vängeån är ett område med äldre bebyggelse, här anordnas olika olika aktiviteter som t ex midsommarfest, allsångskvällar, loppisar, julmarknad och Söndagscafé under sommaren. I Vänge finns pizzeria och en servicebutik.

1h 20 min till Stockholm och drygt 20 min till Uppsala. Busshållplats finns precis vid gården för buss 106 som går till Uppsala.

16 km från Uppsala city.

Ca 5 km till Börje skola åk F-6

Fina vägar att cykla/rida på. Närhet till Fiby naturreservat samt sjö.

Ca 7 km till Börje idrottsplan med många aktiviteter, fotboll, elljusspår, gymnastik, cykling/mtb.

Teknisk information

Fiber finns. Fastigheten är med i en fiberförening som ger mycket gynnsamma priser för telefonnummer/data/TV om ca 470 kr/mån via Börjenet.

I sadelkammaren finns vattenanläggningen som består ett installerat radonfilter (Radonett) från 2022 och ett järnfilter.

Braskaminen i bostadshuset är av märke Contura, modellen större, genomföring i plattan för bättre cirkulation. Sotad i oktober och brandskyddskontroll utförd samtidigt.

Renoveringar och förbättringar

Bostadshus och stall byggt 2003.

2016 Kök utbytt, IKEA med bänkskiva av ek.

2016 Ny kyl, frys och induktionshäll

2023 Ny diskmaskin, från 2023, Electrolux, med skåpsfront

2009 Pool anlades

 

KARTA