Komplett hästgård om 7 ha med ridhus, fina marker och bra läge till Stockholm
Brötavägen 33
8 500 000 kr

En komplett hästgård med ypperligt pendlingsläge – endast 4 mil till centrala Stockholm. Med fina, böljande marker sträcker sig gården över 6,9 ha. Mycket fina betesmarker och ridvägar. På gården finns stall i äldre ekonomibyggnad, ridhus, upplyst ridbana och vinter- och sommarhagar. Hela hästanläggningen har en samlad gårdsbild med de fina hagmarkerna runt omkring sig. På gården finns ett bostadshus om 90 kvm. Gården erbjuder många möjligheter; med en vacker, rogivande omgivning bor du i en fin miljö med närhet till flera städer och goda pendlings-möjligheter – 4 mil till Stockholm, 30 min till Södertälje, drygt 15 min till Botkyrka och knappt 30 min till Huddinge. Med viss renovering går denna gård att få till en riktig drömgård med utmärkta träningsmöjligheter, hagmarker och ridvägar samt ett ypperligt pendlingsläge. Fiber finns.

Boendeform: Hästgård
Ägandeform: Friköpt - Gård
Tomtarea: 69316 kvm
Boarea: 93 kvm
Biarea: 15 kvm
Total mark: 6,9 ha
Byggår: 1940
Antal rum: 4
Emelie von Ehrenheim
Fastighetsmäklare
Christina Eklund
Fastighetsmäklare

FASTIGHET

Kommun Botkyrka
Ägandeform/typ Friköpt - Gård
Beteckning VÄSTRA BRÖTA 3:5
Area
Tomtarea: 69316 kvm
Boarea: 93 kvm
Biarea: 15 kvm
Pris 8 500 000 kr

Taxeringsinformation

Taxeringskod 120
 • Taxeringsår 2023
  Totalt taxeringsvärde 6 965 000 kr

DRIFTKOSTNAD

 • El 35 000 kr/år
 • Vatten/Avlopp 1 600 kr/år
 • Samfällighet 4 400 kr/år
 • Renhållning 1 900 kr/år

Tillkommer

Fastighetsskatt 9 525 kr/år

BYGGNAD

 • Byggnadstyp 1 1/2 plans villa
 • Uppvärmning Luft-/vatten-värmepump
 • Ventilation Självdrag
 • Fasad Trä
 • Tak Betongpannor
 • Bjälklag Trä
 • Stomme Trä
 • Grundläggning Torpargrund

SERVITUT & SAMFÄLLIGHETER

 • GA1 - Gemensamhetsanläggning BOTKYRKA VÄSTRA BRÖTA GA:1 -
 • 01-GRÖ-870 - 2 - Officialservitut vattentäkt - 1960-10-11
 • 0127-07/52 - 1 - Ledningsrätt starkström - 2008-06-16
 • 0127-2022/63 - 1 - Officialservitut väg - 2022-12-27
 • 0127-2022/63 - 2 - Officialservitut avlopp - 2022-12-27
 • 0127-2022/63 - 3 - Officialservitut väg - 2022-12-27
Hästanläggning

En komplett hästanläggning med ridhus, upplyst ridbana och bra ekonomibyggnader. Idag finns ett enklare stall med 11 boxar byggt i en ladugård. I samma byggnad finns en stor loge med högt i tak och tre boxar i fullstora mått samt möjlighet att göra flera boxar. Mycket trevliga hagmarker i direkt anslutning till både stallet.

Gården passar utmärkt för dig som vill driva verksamhet eller ha en privat gård med bra träningsmöjligheter.

Möjlighet att förvärva en mycket trevlig, komplett hästgård om 6,9 ha med stall, ridhus och ridbana samlade kring en egen gårdsbild och met ett bostadshus intill men ändå avskilt från verksamheten.

Bra hagmarker med möjlighet att arrendera till mer mark i direkt anslutning till gården om behov finns. Eftersom det är säljaren som äger omkringliggande mark och är öppen för att arrendera ut ytterligare mark till en köpare, går det för en köpare att få tillgång till större hagmarker vid behov.

Ridhus och ridbana

På gården finns ett oisolerat ridhus med ridmått ca 17x42 m. Underlag är klenflis.

Intill ridhuset finns en ridbana om ca 20x40 m. Underlag är grus. Ridbanan är väl belyst.

I området finns fina ridvägar.

Hagar

Bra hagmarker i direkt anslutning till stall. Här finns både mindre rasthagar och stora gräshagar. I en av hagarna finns en enklare ligghall.

Ytterligare hagmark arrenderas. Säljaren äger omkringliggande mark och är öppen för att arrendera ut ytterligare mark till en köpare.

Stall

Ponnystall byggt i ladugård med totalt 10-11 boxar. Boxstorlekar är varierande från ponnymått till mått för fullstor häst. Stallets takhöjd begränsar till ett ponnystall. I stallet finns en sadelkammare och ingång till logen intill.

I logen är det högt i tak, gjuten betongplatta och här finns tre fullstora boxar och en ponnybox. Möjlighet finns att utöka stallet i logen och göra fler boxar för stora hästar.

Stallet ligger centrerat på gården med direkt närhet till både ridhus, ridbana och hagar. En välplanerad gård med en centrerad gårdsbild för hästverksamheten.

Övriga ekonombyggnader

I samma ekonomibyggnad som stall och loge finns ett vagnslider med slagportar åt båda håll. Ovanför både stall och vagnslider finns två stora loft med mycket bra förvaringsytor.

En lada finns med garageplats för tre husvagnar eller större fordon. Säljaren har hyrt ut husvagnsplatser för 4500 kr/år och garageplats.

Bostadshus

Bostadshus om ca 90 kvm byggt på 40-talet. Bostadshuset har en lummig trädgård med fruktträd, bärbuskar och stora vårdträd. Bostadshuset tilläggsisolerades till stora delar hösten 2022 och en ny luft-/vatten-värmepump installerades i april 2023. El-och rörledningar har setts över och bytts till stor del. Huset har även ett avlopp (BAGA) från 2022. Bostadshuset har en enklare standard och invändig renovering krävs för att höja huset till modern standard. Fiber finns indraget till bostadshuset (öppet nät).

RUMSBESKRIVNING

Entréplanet har en mindre hall med plastmatta, ett vardagsrum, kök och gästrum med trägolv och ett badrum. Köket har ett enklare kök med köksinredning i trä. Här finns en diskmaskin, kyl och ugn/spis. Frys finns i källaren. Badrummet är äldre med plastat och våtrumstapet samt utrustat med WC, dusch och handfat.

Övre plan har en liten övre hall och två sovrum. Sovrum 1 är rymligt med förvaring i kattvind och trägolv. Sovrum 2 har även det trägolv och två inbyggda garderober i kattvinden.

Källaren har en tvättstuga/installationsrum samt en matkällaren.

Område

Gården är belägen i det lantliga Botkyrka kommun, som är känd för sina natursköna områden och närhet till både stad och landsbygd. Botkyrka kommun erbjuder många fördelar såsom närhet till service, skolor och fritidsaktiviteter samt goda kommunikationer via kollektivtrafik och vägnät. Här finns även flertalet naturreservat och vandringsleder för den friluftsintresserade, vilket gör platsen perfekt för den som söker en aktiv livsstil i harmoni med naturen.

Endast 45 min till centrala Stockholm, 20 min till Tumba, knappt 30 min till Södertälje och 30 min till Nynäshamn.

Renoveringar och förbättringar

Ekonomibyggnader

2009. Nytt plåttak, rännor, stuprör på lösdriftsdel och stall/logdel

Bostadshuset

2005: Nytt tegeltak.

2020/2021. Ny värmepanna (Nibe), flera utbytta radiatorer, vattenledningsnätet genomgått och stora delar utbytt. All el genomgången, delvis utbytta ledningar, ny elcentral, ny jordfelsbrytare.

2021. Målning/tapetsering i stora delar av huset.

2022. Södra gavel tilläggsisolerades och panelades om, husets östra del panelades om, ny vindpapp och kompletterande delvis tilläggsisolering, vind/tak tilläggsisolerades. Hela huset målades om utvändigt.

2022. Ny avloppsanläggning, med trekammarbrunn och markbädd (BAGA)

2023. Ny luft/vatten värmepump (Nibe) installerades i april 2023.

Energiförbrukning

Energiförbrukning för hela gården är ca 22 000 kWh/år.

Teknisk info

Vatten

Lösdrift/ekonomibyggnad på grannfastigheten Botkyrka Västra Bröta 3:6 är idag anslutet på vattenbrunn/vattenledning på denna fastigheten. Innan köpare av denna fastighet, Botkyrka Västra Bröta 3:5 tillträder, ansvarar säljaren för att vatten till grannfastigheten Botkyrka Västra Bröta 3:6 kommer att kopplas bort från denna fastighet, Botkyrka Västar Bröta 3:6 och därmed inte längre vara gemensam.

El

Idag delar grannfastigheten Botkyrka Västra Bröta 3:6 även elabonnemang med Botkyrka Västra Bröta 3:5. Innan köpare av denna fastighet, Botkyrka Västra Bröta 3:5, tillträder ansvarar säljaren för att elabonnemanget på grannfastigheten Botkyrka Västra Bröta 3:6 kommer att kopplas bort från denna fastigheten Botkyrka Västra Bröta 3:5. Elabonnemanget på Botkyrka Västra Bröta 3:5 ska därmed innan tillträdet inte vara gemensamt med annan fastighet.

KARTA