SÅLD! Fantastisk hästgård med sjötomt och lång strandlinje
Knubbovägen 32, 34
12 000 000 kr

Fantastisk anrik hästgård om 75 ha med sjötomt. 62 ha markareal och ca 13 ha vattenareal med en lång egen strandlinje. Gården skulle vara en perfekt generationsskiftesgård då den har två stora, fina bostadshus från sent 1700-tal och tidigt 1900-tal. Bostadshusen är belägna högt på en kulle med utsikt över de egna gräshagarna och fantastisk vy över sjön nedanför. Vid sjön finns en sjöstuga och en alldeles egen liten ö med badplats.
Mycket fina marker med 44 ha produktiv skogsmark och 14 ha åker- och betesmark. Stora, fina gräshagar med ligghallar som lämpar sig perfekt för unghästar, avel, lösdrift och för att vara självförsörjande på grovfoder. Bra ekonomibyggnader med ett stall om nio boxar, ett mindre ridhus om ca 22×11 m och bra förvaring.
Fiber. Bergvärme till båda husen samt solceller.
Gården ligger 2,5 km från Morgongåva där tåg går till Uppsala och vidare till Stockholm. Med tåg tar det 20 min till Uppsala. 11 mil till Stockholm, 4 mil till Uppsala och drygt 2 mil.

Boendeform: Hästgård
Ägandeform: Friköpt - Gård
Övrig mark: 4 ha
Betesmark: 5 ha
Åkermark: 9 ha
Skogsmark: 44 ha
Boarea: 170 kvm
Biarea: 30 kvm
Boarea: 128 kvm
Biarea: 20 kvm
Total mark: 62 ha
Byggår: 1909, 1925
Antal rum: 5
Emelie von Ehrenheim
Fastighetsmäklare
Christina Eklund
Fastighetsmäklare

FASTIGHET

Kommun Heby
Ägandeform/typ Friköpt - Gård
Beteckning KNUBBO 1:1
Area
Övrig mark: 4 ha
Betesmark: 5 ha
Åkermark: 9 ha
Skogsmark: 44 ha
Boarea: 170 kvm
Biarea: 30 kvm
Boarea: 128 kvm
Biarea: 20 kvm
Pris 12 000 000 kr

Taxeringsinformation

Taxeringskod 120
 • Värdeår 1929, Taxeringsår 2020
  Byggnad 2 266 000 kr
  Tomt 3 646 000 kr
  Åkermark 386 000 kr
  Betesmark 97 000 kr
  Taxeringsvärde skogsmark 2 875 000 kr
  Ekonomibyggnad 265 000 kr
  Totalt taxeringsvärde 5 912 000 kr
  Bef. pantbrev 339 000 kr

DRIFTKOSTNAD

 • Värme 50 500 kr/år
 • Vatten/Avlopp 750 kr/år
 • Sotning 750 kr/år
 • Renhållning 2 500 kr/år
 • Försäkring 15 747 kr/år

Tillkommer

Fastighetsskatt 14 245 kr/år

BYGGNAD

 • Byggnadstyp 2 plans villa med vindsvåning
 • Uppvärmning Bergvärme, vattenburet radiatorsystem. Vedpanna, ackumulatortank. Eldstäder.
 • Ventilation Självdrag
 • Fasad Trä
 • Tak Tegel
 • Bjälklag Trä
 • Stomme Timmer
 • Grundmur Natursten
 • Vatten/avlopp Enskilt vatten året om (djupborrad brunn)/Enskilt avlopp (3-kammarbrunn med infiltration från 2022)
 • Grundläggning Torpargrund

SERVITUT & SAMFÄLLIGHETER

 • 19-IM3-86/12017 - 1 - Avtalsservitut kraftledning -
 • 19-IM3-86/12017 - 1 - Avtalsservitut kraftledning -
 • samfallighet_1 - Samfällighet TORSTUNA HÄRADSALLMÄNNING S:2 -
 • 1 - Avtalsservitut - 1986-09-24
 • 1917-843 - 1 - Ledningsratt starkström - 2001-12-17
Bostadshus 1

Bostadshus 1 är från sent 1700-tal med mycket charm såsom massiva trägolv, kakelugn, hög takhöjd, pardörrar och synliga timmerbjälkar. Huset är 170 kvm + 30 kvm biarea, med stora sociala ytor och tre sovrum. Bergvärme som uppvärmning. Bostadshuset har genomgående massiva trägolv med breda, vackra golvtiljor. 

RUMSBESKRIVNING

Entréplan

Entré via en stor, fin inglasad farstukvist som leder till en rymlig hall. Rakt fram, via vackra pardörrar, nås den stora salen med kakelugn och fönster ut mot sjön och gräshagarna. Köket är ett rymligt lantkök med vedspis och köksinredning i trä. Köket är utrustat med ugn, integrerad micro, spis, kyl, frys och diskmaskin. Mellan köket och salen finns ett trevligt mindre bibliotek med en öppen spis. Härifrån finns utgång till det stora inglasade uterummet med en härlig utsikt över sjön och sina egna hagar. I hallen finns ett WC/tvätt med plastmatta, toalett, handfat  och tvättmaskin.

Övre plan

På övre plan finns en stor övre hall med plats för en mindre sittgrupp och kontorsplats. Ovan den övre hallen är det öppet upp till nock från övre plan. På det övre planet finns tre sovrum och ett badrum. Badrummet är stort med plastmatta på golvet, badkar, dusch, dubbelhandfat och toalett. 

Sovloft

Ovanför sovrum och badrum har vinden inretts till ett stort övernattningsloft och ett stort förråd. Övernattningsloftet har två platsbyggda sovalkover.

Bostadshus 2

Bostadshus 2 är från sekelskifte med en utbyggnad gjord senare. Även hus 2 har mycket charm. Huset har en trevligt öppen planlösning med ett stort kök och matsal med fin utsikt över sjön. Eftersom bostadshuset ligger högt beläget på en kulle, är utsikten vidsträckt över de egna hagarna och sjön. Utbyggnaden erbjuder goda förråds- och grovutrymmen som annars är ovanliga i äldre hus. Boarea är 128 kvm med 20 kvm biarea. Uppvärmning via bergvärme. Rökkanalen behöver åtgärdas dåden läcker. Eldstäderna är därmed inte i bruk idag.

RUMSBESKRIVNING

Entréplan

Hallen är rymlig med flera garderober och bra med utrymme för avhängning. Hallen har en ljus plastmatta och vitmålade väggar. Från hallen når du det välkomnande, luftiga köket med fönster mot sjön och en härlig öppen spis. Fina, massiva trägolv. Köket är utrustat med diskmaskin, kyl, frys och ugn med spis. Köket har en öppen planlösning mot matsalen intill. Även matsalen har massiva trägolv och utsikt mot sjön. Matsalen har utgång till verandan genom pardörrar. Intill matsalen finns ett mindre vardagsrum med en kakelugn.  Även vardagsrummet har massiva trägolv. 

I den utbyggda delen av huset finns ett stort hobbyrum/tvättstuga med tvättmaskin, en helkaklad WC med bastu och en groventré.

Övre plan

Det övre planet har ett rymligt allrum som idag används som sovrum. En kakelugn (ej i bruk), laminatgolv samt gott om förvaring i en stor kattvind. Rummet är tillräckligt stort för att med fördel kunna delas av till ett sovrum och ett mindre allrum. På övre plan finns även ytterligare ett stort sovrum med trägolv och två inbyggda garderober. Intill sovrummet finns ett badrum med toalett, handfat och dusch. 

Trädgård, dammar, strand och sjöstuga

Mycket vacker trädgård med högt läge på en kulle som ger vidsträckta vyer över de fina betesmarkerna och sjön. Knubbo är en lugn och vacker plats där man intuitivt trivs och kan slappna av. Trädgården har ett fint, stort växthus i glas och en jordkällare. Gott om plats för planteringar och blomsterrabatter. 

Om du fortsätter förbi trädgården och genom sommarhagen intill, kommer du ner till Ramsjön. Där har fastigheten en ca ca 1 km lång egen strandlinje och en stor del av sjön ingår även i fastigheten. Längs med stigen genom hagen kommer du fram till en charmig sjöstuga med ett sällskapsrum med bar och ett gästrum/allrum på övre plan. Vid sjöstugan finns en grillplats. Här kan du slå dig ner och njuta av kvällssolen i gott sällskap, och blicka ut över den vackra sjön. Vid sjöstugan finns en egen, privat badplats och en charmig träbro leder över till en liten ö. Ön är beväxt med fina träd, och här är en utmärkt plats att njuta av sommaren i lä. 

På gården finns även tre anlagda dammar där nuvarande ägare tidigare haft kräftor. 

Marker

Mycket fina marker med 44 ha produktiv skogsmark och 14 ha åker- och betesmark.

Skogen är väl omhändertagen, har en god bonitet och skogsbruksplan finns.

Betesmarkerna är mycket fina med böljande gräshagar med skogsdungar som erbjuder skugga och lä för hästarna. Flera ligghallar finns idag. De stora, fina  gräshagar lämpar sig perfekt för unghästar, avel, lösdrift eller för dig med höga krav på betesmarker. Nuvarande ägare har även tagit eget foder på en del av marken och varit självförsörjande med grovfoder till sina hästar.

Stall

Stallet är enkelt och praktiskt med nio boxplatser. Stallet har nära till betesmarker och hagar. Från stallet finns en dörr in direkt till ridvolten, vilket gör att du en regnig dag, kan gå direkt från stallet till ridvolten utan att behöva gå ut. 

Stallet är byggt i en av ekonomibyggnaderna och fungerar fint för ponnyer eller Islandshästar. Takhöjden är inte tillräckligt för storhästar. 

I ladan intill ridhuset är det högt i tak och ett stort, öppet utrymme där goda möjligheter finns att, på ett enkelt sätt, inreda till stall för storhästar. 

I ekonomibyggnaden som stallet är byggt i finns fler bra utrymmen för förvaring av både foder, maskiner och fordon. Här finns bland annat ett garage/verkstad på gjuten platta och en stor carport. 

Ekonomibyggnaderna har till största delen nytt tegeltak, resterande del har redan tegeltak i fint skick. På baksidan av stallet sitter solceller. 

Ridhus/ridvolt och träningsbanor

I en av ekonomibyggnaderna finns en nybyggd ridvolt/mindre ridhus från 2019. Ridmått är ca 22x11 m. Underlaget är fibersand med en Otto-matta under (i gummi) som ger svikt till underlaget. Ridvolten är väl upplyst och har stora portar på ena gaveln. Ingång finns även direkt från stallet.

På gården finns även en fin ovalbana samt  150 m rakbana. 

Mycket fina uterittsmöjligheter, både på den egna marken och i skogarna runt omkring. 

Timmerstuga

På gårdsplan finns en liten timmerstuga som skulle kunna bli ett väldigt fint gästhus. 

Jakträtter

Jakträtterna är inte utarrenderade och kan därför nyttjas själv för den egna marken.

Område

Gården ligger 2,5 km från samhället Morgongåva. I Morgongåva finns förskola och skola årskurs 1-6. Från Morgongåva går tåg till Uppsala och därifrån vidare till Stockholm. Med tåg tar det 20 min till Uppsala. Även bussen stannar på vägen utanför, vilket ger mycket goda kollektiva pendlingsmöjligheter.

Det är 11 mil till Stockholm, 4 mil till Uppsala och drygt 2 mil till Sala.

Teknisk information

Båda husen värms upp med bergvärme. Den gamla vedpannan med ackumulatortank finns fortfarande kvar och används som stödvärme de kallaste vinterdagarna. Angivna driftskostnader gäller för hela gården. Elförbrukning var totalt ca 32 000 kWh 2022. Säljarna har även eldat 6 kubikmeter ved från egen skog. På baksidan av den ena ekonomibyggnaden finns solceller som installerades 2019 och genererar ca 12.000 kWh/år. 

Avloppet är en 3-kammarbrunn med infiltration från 2022. 

Vatten via en egen borrad vattenbrunn. 

Fastigheten ingår i en härradsallmänning som har generar intäkter om ca 4000-5000 kr/år.

Areal

Det är endast fastighetens landareal som är taxerad. Landarealen är ca 62 ha. Enligt säljarens uppgifter är den vattenareal som syns på fastighetskarta (se under bilder) ca 13 ha.

Fastigheten är en så kallad enstaka hemman, vilket innebär att det varit en enda gård och inte en av flera i en by. Hemmanet har därför inte haft sina ägor sammanblandade med andra i en by. Därför är det vanligt att enstaka hemman aldrig varit med om något skifte, det har helt enkelt inte behövts. Eftersom det inte varit med i ett skifte saknas exakta arealuppgifter. Fastighetsgränserna är dock utstakade. 

Renovering/förbättringar

2022 Dräneringsarbete - dikning.

Nytt utegolv sjöstuga

2021 Nytt avlopp

Omläggning tak stall (norra sidan)

Två ligghallar

Nytt växthus

Taktegel på terrassen hus 2

Ny kyl och frys hus 1

2020 Ridhusbygge

2019 Tapetsering sovrum hus 2

Målning stora rummet nere.

Laminatgolv uppe hus 2.

Solceller installerades.

2018 Reperation yttertak utbyggnadsdelen hus 2

Rörarbete kök/hall/toa hus 2

Reparation yttertak loge (östra sidan)

2017 Renovering hall hus 2

2015/2016 Renovering badrum övre plan hus 2 med golvvärme.

Renovering badrum entréplan hus 2.

2015 Slipning golv sovrum hus 2. Ny spishäll, ugn, micro hus 1

2011 Byggde glasveranda hus 1.

Byggde inbyggd farstukvist hus 1.

2009 Byte tak mera häng hus 1

2007 Installerade begagnad gårdscistern (kontrollerad 2020)

2006 Installerade bergvärme

KARTA