Stor hästgård strax utanför Knivsta
Lunda Mellangården 20A
11 750 000 kr

Stor hästgård som passar utmärkt för verksamhet eller för egna hästar med möjlighet att hyra ut en eller flera stalldelar. Gården har mycket fina gräshagar med tre ligghallar, en stor ridbana om ca 27×50 m och stall med totalt 21 boxplatser fördelat i tre stalldelar.

På gården finns ett renoverat bostadshus om 147 kvm och ett mindre bostadshus, perfekt som generationsboende. Här finns även en stor verkstad med en övernattningslägenhet/kontor om ca 95 kvm ovanför.

Exceptionellt läge 10 min från Knivsta, drygt 20 min till Uppsala, knappt 20 min till Arlanda och 40 min till Stockholm. Endast 5 min till motorvägspåfart. En gård med mycket goda intäktsmöjligheter. Ca 2 ha ytterligare mark håller på att fastighetsregleras till gården, vilket gör total area ca 9,5 ha.

Boendeform: Hästgård
Ägandeform: Friköpt - Gård
Tomtarea: 74106 kvm
Övrig mark: 2 ha
Betesmark: 3 ha
Åkermark: 3 ha
Boarea: 147 kvm
Boarea: 60 kvm
Total mark: 9,5 ha
Byggår: 1909
Antal rum: 6
Christina Eklund
Fastighetsmäklare
Emelie von Ehrenheim
Fastighetsmäklare

FASTIGHET

Kommun Knivsta
Ägandeform/typ Friköpt - Gård
Beteckning ÖSTHAMRA 4:34 och 4:42
Area
Tomtarea: 74106 kvm
Övrig mark: 2 ha
Betesmark: 3 ha
Åkermark: 3 ha
Boarea: 147 kvm
Boarea: 60 kvm
Pris 11 750 000 kr

Taxeringsinformation

Taxeringskod 120
 • Värdeår 1929, Taxeringsår 2021
  Byggnad 2 832 000 kr
  Tomt 1 096 000 kr
  Åkermark 239 000 kr
  Betesmark 107 000 kr
  Ekonomibyggnad 707 000 kr
  Totalt taxeringsvärde 3 928 000 kr
  Bef. pantbrev 8 670 000 kr

DRIFTKOSTNAD

 • El 68 900 kr/år
 • Vatten/Avlopp 5 228 kr/år
 • Sotning 1 959 kr/år
 • Samfällighet 420 kr/år
 • Renhållning 4 567 kr/år
 • Försäkring 15 167 kr/år

Tillkommer

Fastighetsskatt 17 748 kr/år

BYGGNAD

 • Byggnadstyp 1 1/2 plansvilla
 • Uppvärmning Luftvärmepump + direkt el + eldstäder
 • Ventilation Självdrag
 • Fasad Trä
 • Tak Betongpannor
 • Bjälklag Trä
 • Stomme Trä
 • Vatten/avlopp Enskilt vatten året om (djupborrad vattenbrunn). Enskilt avlopp (3 st slutna tankar).
 • Grundläggning Torpargrund
 • Energiklass G
 • Energiprestanda 213 kWh/m²/år
 • Energideklaration utförd 2022-09-02
 • Status Energidekl. Utförd

SERVITUT & SAMFÄLLIGHETER

 • 0330IM-06/21493 - 1 - Avtalsservitut starkströmsledning mm -
 • GA1 - Gemensamhetsanläggning KNIVSTA LUNDA GA:1 -
 • 0330-04/37 - 1 - Officialservitut väg - 2004-11-23
 • 2 - Avtalsservitut - 2006-09-19
 • 0330-2019/12 - 1 - Officialservitut vattentäkt - 2020-03-23
 • 0330-2019/12 - 2 - Officialservitut väg - 2020-03-23
Bostadshus

Renoverat bostadshus från sekelskifte. Huset är 147 kvm fördelat på två plan. Uppvärmning via luftvärmepump, direktverkande el samt eldstäder. Huset har 5 rum och kök varav tre till fyra sovrum, stora sällskapsutrymmen och två badrum. 

 

RUMSBESKRIVNING

Entréplan

Ljus entré med klinkergolv som leder in till det stora vardagsrummet med fina trägolv och en vacker, ovanlig kakelugn. Entrén har även ett helkaklat badrum med dusch, WC, handfat och elektrisk golvvärme. Köket är stort med köksö, vedspis, diskmaskin, extra bred spis och ugn samt en stor K/F. Utgång till veranda och altan. Altanen sträcker sig runt huset och har sitter du med fin vy över gårdsplan och hagar. Intill köket finns en matsal som även knyter an med vardagsrummet. På entréplan finns även ett sovrum/kontor och en groventré med tvättstuga med klinkergolv, tvättmaskin, torktumlare och vattenho.  

 

Övre plan

På övre plan finns tre sovrum, en övre hall och ett badrum. Badrummet är helkaklat med elektrisk golvvärme, badkar, WC och handfat. Sovrum 1 är mycket rymligt med öppen spis, egen klädkammare och parkettgolv. Sovrum 2 är även det stort med en stor klädkammare och parkettgolv. Sovrum 3 har parkettgolv. 

 

Bostadshus 2

Bostadshus 2 om ca 60 kvm. Uppvärmning via luftvärmepump och direktverkande el. Huset tre rum med kök och altaner på både fram- och baksida. Bostadshus 2 är en egen fastighet, Östhamra 4:42

På entréplan finns en liten hall med klinkergolv som leder in till det stora köket. Köket har parkettgolv, plats för matgrupp och utgång till altan. Det vita köket med bänkskiva i ek är utrustat med kyl/frys, diskmaskin, ugn och spis. Badrummet är helkaklat med dusch, WC, handfat och elektrisk golvvärme. Groventrén med tvättstuga har plastmatta, bra avhängningsmöjligheter, två dubbelgarderober, tvättmaskin och arbetsbänk med vattenho. På övre plan finns ett allrum  och ett sovrum. 

 

Övernattningslägenhet/kontor

Ovanför verkstaden finns en nygjord övernattningslägenhet/kontor på 95 kvm. 3 rum och kök med helt nytt (2023) helkaklat badrum. Högt i tak med mycket ljus och genomgående laminatgolv.

 

Högt i tak med mycket ljus och genomgående laminatgolv. Det ena rummet är mycket rymligt med ett stort kök. Här finns även en badrum. Från detta rum når du ännu ett rymligt rum med ingång till ett ytterligare ett rum och ett förråd. Utmärkt kurslokal eller kontor; skulle med fördel även kunna bli en mycket fin lägenhet.

 

Stallar

Stor hästgård som passar utmärkt för verksamhet eller för egna hästar med möjlighet att hyra ut flera stalldelar. Stallet är byggt i en stor, äldre ekonomibyggnad med stora intilliggande utrymmen. Stallen är idag fördelade i tre stalldelar samt två uteboxar. Detta förenklar för uthyrning av en eller flera stalldelar men samtidigt kunna nyttja en del av stallet till egen verksamhet. 

 

Stall A har fem boxar varav två boxar för stor häst och tre för ponny. Enkelt att flytta mellanväggar för den som behöver fler små eller stora boxar. Ingen egen sadelkammare i stalldelen. 

 

Stall B är ett ponnystall (eller för islandshäst) med något lägre takhöjd och totalt nio boxar. I stall B finns en mindre sadelkammare/foderkammare och en spolspilta. 

 

Stall C är ett stall för storhäst med fem boxar och boxinredning från Myrby. Stall C har ingen egen sadelkammare. Utrymme mellan stall B och C med vattenho och mindre förvaring. Utgång till ekonomibyggnadens baksida, vilket gör att stall C får en egen, privat gårdsplan. På den gårdsplanen finns även två uteboxar.

 

Stall B och C har direkt ingång till logen i samma ekonomibyggnad. Logen är mycket rymlig med bra förvaring och möjlighet att köra in storbal. Här finns även två sadelkammare och ett isolerat torkrum med industri-tvättmaskin. Ovanför stalldelarna finns ett stort loft. På loftet har det gjorts iordning ett uppvärmt fikarum med kökspentry, WC och omklädningsrum. Mycket bra förvaringsmöjligheter på loftet. Fungerande transportband möjliggör praktisk hantering av grovfoder upp till höloftet. 

 

Hagar och ligghallar samt vall

På andra sidan vägen finns hagarna. Platta gräshagar i varierande storlek med staket i mycket bra skick. Totalt 9 st gräshagar och två grushagar/sjukhagar. På arrenderad mark intill de egna hagarna finns ytterligare fyra gräshagar/sommarbeten. På arrenderad mark i närheten av gården finns ytterligare 5 ha med sex gräshagar/sommarbeten. Totalt arrenderad mark ca 6 ha fördelat på dessa två områden. Välgrusad väg mellan hagarna och robusta trästaket läge med vägen. Flera ljuslyktor mellan stall och hagar som går på ljusrelä. 

 

I gräshagarna finns tre ligghallar varav två av dessa är nybyggda. Här finns möjlighet att ha ytterligare antal hästar på lösdrift.

  

En del av marken är idag aktiv vall som producerat grovfoder till gården. Säljarna har ca 160 storbalar med hösilage från årets skörd som de kan sälja till en köpare av gården. 

 

Fastighetsreglering med ytterligare 2 ha vall

En fastighetsreglering pågår där denna fastighet kommer att få ytterligare ca 2 ha vall/betesmark. Gården kommer därmed att öka i areal och vara totalt ca 9-10 ha. 

 

Ridbana och parkering

Stor, fin ridbana om ca 27x50 m placerad intill gräshagarna, på andra sidan vägen. Trästaket runt om ridbanan. Underlag är grus. Ridbanan är belyst med fyra strålkastare. Pump, vatten och el finns invid ridbanan. 

 

Intill ridbanan finn även en nygjord och välgrusad stor parkering.

 

Verkstad

Stor, isolerad verkstad/garage som värms upp med direktverkande el. Här finns plats för två bilar samt mindre verkstad alternativt en stor verkstad i hela utrymmet. Två elektriska garageportar.

 

Utanför verkstaden finns en elbilsladdare samt ett eluttag för 3-fas. 

Förråd

På gården finns gott om förrådsutrymmen, dels i den ekonomibyggnad där stalldelarna finns men även i flera mindre ekonomibyggnader runt om på gården. 

 

Intäkter

Hästverksamhet 40 000 kr/mån

Lilla huset 12 000 kr/mån

Kontoret 10 000 kr/mån

Garaget  4 000 kr/mån

EU-stöd 12 000 kr/år

Totala intäkter 804 000 kr/år

Renoveringar/förbättringar

2022

Två nya sjukhagar grävt ny tjock duk, grus och makadam samt nya stolp och tråd.

Gjutning platta samt avlopp nya spolspilta samt alla ingångar (utom 1 pga lutning) i stall

Ny tvättmaskin 

Ombyggnad kontor

Dukat samt grusat alla hagingångar 

Ny dränering hagar samt hela ytan vänster om ridbanan

Allmänt underhåll, målning, byte armaturer m.m.

Renovering stalldörrar

Duk samt grusning överallt på gårdsplan, ny plats för balar baksida stall m.m.

Montering laddbox samt lastbalansering

Markinköp

Grävt ut hela diket  

Vattenfilter samt installation

 

2021

Renoverade hagar samt nya sommarhagar ca 5 hektar

Öppna upp kök samt montering verandadörr stora huset 

 

2020

Renovering kök, båda badrummen och groventré/tvättstuga stora huset (gjort av tidigare ägare)

 

 

 

Vatten och avlopp

Djupborrad vattenbrunn med vattenfilter från 2022. Vattenanalys är utförd.

 

Avlopp via tre st slutna tankar: en till bostadshus 1 om 3 kbm, en till bostadshus 2 om 2-3 kvm och en till kontor/kurslokal om 3 kbm. 

 

Område

Exceptionellt läge 10 min från Knivsta, drygt 20 min till Uppsala, knappt 20 min till Arlanda och 40 min till Stockholm. Endast 5 min till motorvägspåfart.

 

I Knivsta finns all tänkbar service med förskolor, grundskolor, gymnasium, matbutiker, vårdcentral och butiker. 

 

KARTA