Kommande försäljning
Fantastiskt 1800-talshus med gästhus, kontorshus och ekonomibyggnader
Kungshusby 24
4 600 000 kr

SÅLD! Fint, renoverat 1800-talshus på fastighet med många möjligheter och mycket charm. Bostadshuset från ca 1850 har sex eldstäder, vackra trägolv, synliga timmerbjälkar, stora, ljusa rum och ett fantastiskt solläge. Omsorgsfullt renoverat för att behålla den gamla charmen. Ett hus att förälska sig i! Fiber finns.

På fastigheten finns en charmig bagarstuga inredd till gästhus och ytterligare ett fint kontorshus med braskamin och en stor, privat altan med spabad. Härlig, traditionell gårdsplan där bostadshuset, bagarstugan, kontorshuset och en av de två ekonomibyggnaderna bildar en inre, skyddad gårdsplan. Vacker fruktträdgård i anslutning till bostadshuset.

Ekonomibyggnaderna består av ett stort magasin/maskinhall i fint skick och ytterligare en lada med ett äldre stall, förvaring, vagnslider, kallgarage och ett loft.

Bra pendlingsläge med 1 h bilväg till centrala Stockholm och ca 20 min till En

Boendeform: Villa
Ägandeform: Friköpt - Småhus
Tomtarea: 8900 kvm
Boarea: 130 kvm
Byggår: 1850
Antal rum: 5
Emelie Eklund
Fastighetsmäklare

FASTIGHET

Kommun Enköping
Ägandeform/typ Friköpt - Småhus
Beteckning KUNGSHUSBY 9:13
Area
Tomtarea: 8900 kvm
Boarea: 130 kvm
Pris 4 600 000 kr

Taxeringsinformation

Taxeringskod 220
 • Värdeår 1930, Taxeringsår 2018
  Byggnad 1 038 000 kr
  Tomt 500 000 kr
  Totalt taxeringsvärde 1 538 000 kr
  Bef. pantbrev 3 566 000 kr

DRIFTKOSTNAD

 • Värme 35 000 kr/år
 • Vatten/Avlopp 1 700 kr/år
 • Sotning 2 000 kr/år
 • Renhållning 2 900 kr/år
 • Försäkring 11 000 kr/år

Tillkommer

Fastighetsskatt 8 524 kr/år

BYGGNAD

 • Byggnadstyp 1 1/2 plansvilla
 • Uppvärmning Direktverkande el, värmepump luft-luft och flertalet eldstäder
 • Ventilation Självdrag
 • Fasad Puts
 • Tak Tegel
 • Bjälklag Trä
 • Stomme Timmer
 • Grundmur Natursten
 • Vatten/avlopp Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp.
 • Grundläggning Torpargrund
 • Status Energidekl. Utförd

Servitut, etc

 • 03-72:84 - 3 - Officialservitut vattenledn avlopp vattentäkt - 2004-12-23
 • 03-74:592 - 3 - Officialservitut vattentäkt,vattenledning,avlopp - 2004-12-23
Bostadshus

Vackert bostadshus från 1850-talet som är omsorgsfullt renoverat för att behålla den gamla charmen. Det finns många, fina detaljer att kunna förälska sig i. Huset har eldstäder i nästintill alla rum, genomgående massiva trägolv, synliga timmerbjälkar och vackra spegeldörrar med gedigna kammarlås. Härlig planlösning med stora, ljusa rum. Huset har 2-3 rymliga sovrum.

Härligt solläge med entrén i söderläge, vilket gör att du har sol på gårdsplanen från morgon till kväll.

Laddstation finns för elbil. Enligt tidigare säljare är taket på bostadshuset omlagt 2008 och fönster bytta 2014.

Entréplan

Glasveranda

Vacker glasveranda med originalfönster och dörrar.

Entré

Entré via dubbla pardörrar till en trevlig hall med en gedigen, ny trätrappa, gjutet golv med golvvärme (elektrisk men förberedd för vattenburen golvvärme). Säljarna har påbörjat en renovering av entré och övre hall där ytskikt inte är helt färdigställda ännu.

Matsal

Från entrén når du den vackra matsalen med riktig sal-känsla. Massiva, ljusa trägolv, kakelugn, bröstpanel och synliga träbjälkar är bara några detaljer som får detta rum att utmärka sig.

Kök

I anslutning till matsalen finns det stora, härliga lantköket. Exklusivt golv i handslaget tegel med elektrisk golvvärme(förberett för vattenburen golvvärme). Med sin fina vedspis, ett stort skafferi, rustika träbjälkar och den klassiska pärlsponten på väggarna, är detta ett kök som sticker ut från mängden. Köket är utrustat med integrerad kyl och frys, integrerad ugn och micro, induktionshäll, fläkt, diskmaskin, vedspis samt stort skafferi. Generösa arbetsytor och förvaring i både överskåp och vitrinskåp.

Sovrum/vardagsrum

Stort rum som idag används som sovrum men med fördel även skulle kunna nyttjas som vardagsrum. Härligt ljus med fönster från tre väderstreck, vacker kakelugn, fina massiva trägolv. Rummet skulle passa väl även som ett större vardagsrum. Rummets storlek gör det möjligt att kunna få till både ett mindre sovrum och allrum för den som har behovet.

Badrum

Rymligt, helkaklat badrum med elektrisk golvvärme, dusch, tvättmaskin, torktumlare, handfat med kommod och WC. Enligt tidigare säljare är badrummet renoverat 2013.

Övre plan

På övre plan möts du av en ljus övre hall med fina kilsågade trägolv. Säljarna har påbörjat en renovering av entré och övre hall där ytskikt inte är helt färdigställda ännu.

Vardagsrum/allrum

Mycket rymligt vardagsrum med kakelugn, massiva trägolv och härligt ljusinsläpp.

Sovrum

På övre plan finns två sovrum. Den ena sovrummet är stort, även det med massiva trägolv, synliga träbjälkar och en fin kakelugn. Rummet lämpar sig perfekt som barn- eller tonårsrum med två alkover i de öppnade kattvindarna.

Sovrum

Fint sovrum med trägolv och en vedspis.

Badrum

Helkaklat badrum med badkar, dusch, WC och handfat med kommod och gott om förvaring.

Bagarstuga

Charmig, äldre bagarstuga som är inredd till gästhus. Bagarstugan består av två rum med kökspentry och badrum samt bastu. I ett av rummet finns en stor vedspis (ej i bruk) samt ett  pentry med kyl/frys och vattenho. Allrummet/sovrummet är rymligt med en kakelugn (ej i bruk) och fina trägolv. Bagarstugan har även ett badrum med WC, handfat, dusch och bastu. Badrummet är ej vinterisolerat. Värms upp via luftvärmepump och direktverkande el. Bagarstugan har en stor, oinredd vind.

1-kupigt tegeltak och träfasad.

Kontorshus

Kontorshuset består av ett stort rum med vackra, massiva trägolv, braskamin och fina fönster med härlig vy över åkrarna. Runt huset löper en altan med spabad och ett skyddat, avskilt läge mot fruktträdgården. Värms upp via direktverkande el och braskaminen. Huset lämpar sig perfekt som ett hemmakontor men skulle med fördel kunna byggas om till generationsboende eller liknande.

Under kontorshuset finns en jordkällare. 1-kupigt tegeltak och träfasad.

 

Ekonomibyggnader

Fastigheten har ett stort magasin/maskinhall om ca 120 kvm (f.d. säljares information) och en lada om ca 150 kvm (f.d. säljares information) byggda i L-formation samt ett äldre hönshus, en bod och ett fint växthus.

Ladan består av kallgarage, vagnslider med goda förvaringsmöjligheter och ett litet stall samt loft ovanpå vagnslidret.

 

Stall

Äldre stall inrett i ladan. Stallet har tre boxar och en sadelkammare. Sadelkammaren har haft en vattenskada som håller på att repareras.

På fastigheten finns även en äldre ridbana om ca 20x40 m med grus som underlag. Den har inte blivit använt på några år och behöver lite omsorg för att kunna tas i bruk igen.

Fastighetsarealen är 0,9 ha men med den samlade gårdsbilden finns utrymme till några mindre hagar.

Magasin/maskinhall

Magasinet/maskinhallen om ca 120 kvm är i fint skick med stora portar och högt i tak. Taket i plåt lades om 2010 (information från f.d. säljare). Ett robust trägolv gör ladan till ett självklart val för fester (här har det till och med firats ett bröllop). Här finns många möjligheter för den som vill.

 

Område

Bra pendlingsläge med 1 h bilväg till centrala Stockholm och ca 20 min till Enköping.

Endast 4 km cykelväg till Mälaren. Närhet till både båt- och badplats. 

I Veckholm, endast 2 km bort finns både mindre matbutik och mack.

Vatten och avlopp

Fastigheten har enskilt vatten och avlopp. Gemensam grävd vattenbrunn som delas med fyra andra hushåll. Brunnen ligger på åkermarken utanför denna fastighet, servitut finns. Avloppet är en 3-kammarbrunn med infiltration där infiltrationen är i behov att göras om. Inget föreläggande finns.

Renoveringare

Förbättringar 2009-2021 

Förbättringar genomförda av förra ägaren: 

2010 Nytt plåttak på ladan 

2011-2012 Renovering Kök 

2013 Renovering duschrum 

2014 Fönsterbyte bostadshus 

2015 Luftvärmepump matsal 

(2010-2019) Tak omlagt på bagarstugan. 

Förbättringar genomförda av oss: 

2020 Renovering hall på nedervåning samt övervåning. Ny trapp. Elektrisk golvvärme hall nedervåning. Förberett för vattenburen golvvärme hall nedervåning. Ny el draget i hallar och punschveranda. 

2020 Byggt hagar 

2020 Byte injektor avhärdare 

2020 Byte blandare i kök och badrum 

2021 Installation Fiber 

2021 Installation av luftvärmepump (begagnad) kontorshus 

2021 Installation av laddbox för elbil. 

2021 Renovering sadelkammare

KARTA