Komplett hästgård om 10,8 ha med ridhus och möjlighet till flera boenden
Brötavägen 33, 35A, 35B
14 500 000 kr

En komplett hästgård med ypperligt pendlingsläge. Gården består av flera separata fastigheter, vilket erbjuder många möjligheter. Med vacker, rogivande omgivning och endast 45 min till Stockholm, hittar ni denna trevliga hästgård med ridhus, upplyst ridbana och bra ekonomibyggnader. Idag finns ett enklare stall med 11 boxar samt en stor loge med högt i tak och tre boxar i fullstora mått samt möjlighet att göra flera boxar. På gården finns även en stor, mycket funktionell lösdrift om ca 12×24 m. Mycket trevliga hagmarker i direkt anslutning till både stallet och lösdriften.

Gården erbjuder möjlighet till flera separata boenden. På gården finns ett bostadshus om ca 90 kvm. Bostadshuset är byggt på 40-talet och är i äldre standard. Utöver bostadshuset finns ett bygglov för en 2-plans villa med tillhörande garage på en tomt med högt läge och vy över de egna markerna. Intill dessa boenden finns en avstyckad tomt med förhandsbeskesked för ytterligare ett bostadshus.

Boendeform: Hästgård
Ägandeform: Friköpt - Gård
Tomtarea: 107700 kvm
Boarea: 90 kvm
Biarea: 35 kvm
Total mark: 1 0.8 ha
Antal rum: 4
Emelie von Ehrenheim
Fastighetsmäklare
Christina Eklund
Fastighetsmäklare

FASTIGHET

Kommun Botkyrka
Ägandeform/typ Friköpt - Gård
Beteckning VÄSTRA BRÖTA 3:5-7
Area
Tomtarea: 107700 kvm
Boarea: 90 kvm
Biarea: 35 kvm
Pris 14 500 000 kr

Taxeringsinformation

DRIFTKOSTNAD

  • El 40 800 kr/år
  • Vatten/Avlopp 1 600 kr/år
  • Samfällighet 9 000 kr/år
  • Renhållning 1 900 kr/år

BYGGNAD

Servitut, etc

  • GA1 - BOTKYRKA VÄSTRA BRÖTA GA:1 -
  • 01-GRÖ-870 - 2 - Officialservitut vattentäkt - 1960-10-11
  • 0127-07/52 - 1 - Ledningsrätt starkström - 2008-06-16
  • 0127-2022/63 - 1 - Officialservitut väg - 2022-12-27
  • 0127-2022/63 - 2 - Officialservitut avlopp - 2022-12-27
  • 0127-2022/63 - 3 - Officialservitut väg - 2022-12-27
Gårdsbild och hästanläggning

En komplett hästanläggning med ridhus, upplyst ridbana och bra ekonomibyggnader. Idag finns ett enklare stall med 11 boxar byggt i en ladugård. I samma byggnad finns en stor loge med högt i tak och tre boxar i fullstora mått samt möjlighet att göra flera boxar. På gården finns även en stor, mycket funktionell lösdrift om ca 12x24 m. Mycket trevliga hagmarker i direkt anslutning till både stallet och lösdriften.

 

Gården passar utmärkt för dig som vill driva verksamhet eller ha en privat gård med bra träningsmöjligheter. Möjligheterna är många eftersom det finns både stall och lösdrift i olika byggnader samt hagmarker som är väldisponerade både till stall och lösdrift. 

 

Möjlighet att förvärva en mycket trevlig, komplett hästgård om 10,8 ha uppdelad i tre fastigheter med toppenläge. Stall, ridhus och ridbana är samlade kring en egen gårdsbild med bostadshuset intill men ändå avskilt från verksamheten. 

 

Lösdriften ligger nära resterande hästanläggning men ändå som en separat enhet, vilket förenklar två olika verksamheter för dig som antingen vill kunna driva verksamhet och ha ett eget privat stall avskilt. Alternativt för dig som vill ha både tränings- och tävlingshästar men också unghästar och avelsston. Lösdriften skulle passa mycket bra till uppfödning och unghästar. 

 

Bra hagmarker med möjlighet att arrendera till mer mark i direkt anslutning till gården om behov finns. Eftersom det är säljaren som äger omkringliggande mark och är öppen för att arrendera ut ytterligare mark till en köpare, går det för en köpare att få tillgång till ytterligare hagmark.

 

Tre fastigheter

Att gården är uppdelad i tre separata fastigheter erbjuder många möjligheter. Fastigheterna ligger i direkt anslutning till varandra, vilket gör att de naturligt kan nyttjas som en enhet. 

 

Fastighet 1, Västra Bröta 3:5 består av 6,9 ha, ridhus, ridbana, ekonomibyggnader med stall, hagar och bostadshus.

 

Fastighet 2, Västra Bröta 3:6 består av 3,6 ha, lösdrift med ligghall och kallstall, hagar och en tomt med bygglov för en 2-plans villa och garage.

 

Fastighet 3, Västra Bröta 3:7 är en småhustomt om 2101 kvm med förhandsbesked för bostadshus.

 

Ridhus och ridbana

På gården finns ett oisolerat ridhus med ridmått ca 17x42 m. Underlag är klenflis. 

 

Intill ridhuset finns en ridbana om ca 20x40 m. Underlag är grus. Ridbanan är väl belyst.

 

I området finns fina ridvägar. 

 

Stall

Stall byggt i ladugård med totalt 11 boxar. Stallet har en takhöjd som inte tillåter fullstora hästar. Boxarna har varierande storlek. I stallet finns en sadelkammare och ingång till logen intill. 

 

I logen är det högt i tak, gjuten betongplatta och här finns tre fullstora boxar och en ponnybox. Möjlighet finns att utöka stallet i logen och göra fler boxar för stora hästar. 

 

Stallet ligger centrerat på gården med direkt närhet till både ridhus, ridbana och hagar. En välplanerad gård med en centrerad gårdsbild för hästverksamheten. 

 

 

Övriga ekonomibyggnader

I samma ekonomibyggnad som stall och loge finns ett vagnslider med slagportar åt båda håll. Ovanför både stall och vagnslider finns två stora loft med mycket bra förvaringsytor.

 

En lada finns med garageplats för tre husvagnar eller större fordon. Säljaren har hyrt ut husvagnsplatser för 4500 kr/år och garageplats. 

 

Lösdrift

I närheten av stallet finns en stor lösdriftsbyggnad om ca 12x24 m där halva byggnaden är en lösdrift/ligghall och den andra halvan är inredd till ett kallstall med sadelkammare. En väl fungerande och genomtänkt lösdrift som passar väl till unghästar, uppfödning eller naturlig hästhållning. För dig som vill ha ett varmstall, gör byggnadens storlek det enkelt att göra om och inreda byggnaden till varmstall.

 

Hagar

Bra hagmarker i direkt anslutning till stall och lösdrift. Här finns både mindre rasthagar och stora gräshagar. I en av hagarna finns en enklare ligghall.

 

Ytterligare ca 2,6 ha hagmark arrenderas. Säljaren äger omkringliggande mark och är öppen för att arrendera ut ytterligare mark till en köpare. 

 

Bostadshus

Bostadshus om ca 90 kvm byggt på 40-talet. Bostadshuset har en lummig trädgård med fruktträd, bärbuskar och stora vårdträd. Bostadshuset tilläggsisolerades till stora delar hösten 2022 och en ny luft-/vatten-värmepump installerades i april 2023. El-och rörledningar har setts över och bytts till stor del. Huset har även ett avlopp (BAGA) från 2022. Bostadshuset har en enklare standard och invändig renovering krävs för att höja huset till modern standard. Fiber finns indraget till bostadshuset (öppet nät).

 

RUMSBESKRIVNING

Entréplanet har en mindre hall med plastmatta, ett vardagsrum, kök och gästrum med trägolv och ett badrum. Köket är ett enklare kök med köksinredning i trä. Här finns en diskmaskin, kyl och ugn/spis. Frys finns i källaren. Badrummet är äldre med plastmatta och våtrumstapet samt utrustat med WC, dusch och handfat. 

 

Övre plan har en liten övre hall och två sovrum. Sovrum 1 är rymligt med förvaring i kattvind och trägolv. Sovrum 2 har även det trägolv och två inbyggda garderober i kattvinden. 

 

Källaren har en tvättstuga/installationsrum samt en matkällare.

 

Bygglov för bostadshus och garage

På en fin plats finns det ett befintlig bygglov för 2-plansvilla om 190 kvm av husleverantör Trivselhus. Bostadshuset har en trevlig planlösning med stora, öppna social ytor och tre sovrum. Bygglov finns även för ett isolerat enbilsgarage på tomten vid bostadshuset.

 

Platsen för bostadshuset är mycket fin med ett högt läge, genomtänkt solläge och fina vyer över de egna hagarna. Här kommer du att kunna sitta i med uppsyn över dina egna betande hästar från de sociala utrymmena och från trädgården. 

 

Separat tomt med förhandsbesked för bostadshus

Fastighet 3, Västra Bröta 3:7 är en småhustomt om 2101 kvm med förhandsbesked för bostadshus. Tomten har ett trevligt lummigt läge och vy över hästhagar och ängar. 

  

Vatten och avlopp

Fastighet 1, Västra Bröta 3:5 har ett nytt avlopp (3-kammarbrunn med infiltration) och en egen djupborrad vattenbrunn. Idag går detta vatten från bostadshuset, vidare till stallet och därifrån till lösdriften som ligger på fastighet 2.

 

Fastighet 2, Västra Bröta 3:6 har inget eget VA. Detta behöver anläggas av köpare vid byggnation av bostadshus.

 

Fastighet 3, Västra Bröta 3:7 är en tomt som har färdig infiltration som fastigheten delar med fastighet 1. Ny avloppsbrunn och ny vattenbrunn behöver anläggas vid byggnation av bostadshus. 

 

El

Idag delar fastighet 2 elabonnemang med stallet på fastighet 1, dvs. lösdriften och stallet delar på elen. Det är dock förberett med ett elskåp från Vattenfall att ansluta till.

 

Fiber

Fiber finns indraget till bostadshuset (öppet nät). Fiberskåp finns vid tomtgräns Västra Bröta 3:6 och går att dra in till både 3:6 och 3:7. 

 

 

Renoveringar/förbättringar

Ekonomibyggnader 3:5 och 3:6  

2009. Nytt plåttak, rännor, stuprör på lösdriftsdel och stall/logdel    

Bostadshuset  

2005: Nytt tegeltak.  

2020/2021. Ny värmepanna (Nibe), flera utbytta  radiatorer, vattenledningsnätet genomgått och stora delar utbytt. All el genomgången, delvis utbytta ledningar, ny elcentral, ny jordfelsbrytare.  

2021. Målning/tapetsering i stora delar av huset.  

2022. Södra gavel tilläggsisolerades och panelades om, husets östra del panelades om, ny vindpapp och kompletterande delvis tilläggsisolering, vind/tak tilläggsisolerades. Hela huset målades om utvändigt.   

2022. Ny avloppsanläggning, med trekammarbrunn och markbädd (BAGA)  

2023. Ny  luft/vatten värmepump (Nibe) installerades i april 2023.    

 

Hyresgäster och intäkter

Idag hyrs samtliga byggnader ut. En ny fastighetsägare kan själv välja om de vill disponera över hela eller delar av fastigheten.

 

Hyresgästerna är bra och stabila. Flera av dem har hyrt stallplats/lösdriftsdel i 10-15 år. Även bostadshuset är uthyrt. Intresse kan finnas hos hyresgäster att fortsätta hyra efter ett ägarbyte. Gården har genererat stadiga intäkter och en ny fastighetsägare kan ha fördelen av att hyra ut delar av gården om de inte är i behov att nyttja allt själv. 

 

Taxeringsuppgifter

Fastigheterna är taxerade 2023. 

 

Taxeringsvärde fastighet 1, Västra Bröta 3:5 är 6 965 000 kr.

Skogsmark: 59 000 kr, åkermark: 469 000 kr, ekonomibyggnader: 3 210 000 kr, småhusmark: 1 725 000 kr, bostadsbyggnad: 1 502 000 kr. 

 

Taxeringsvärde fastighet 2, Västra Bröta 3:6

är totalt 2 855 000 kr.

Åkermark: 297 000 kr, ekonomibyggnad: 970 000 kr, småhusmark 1 588 000 kr. 

 

Taxeringsvärde fastighet 3, Västra Bröta 3:7

är totalt 789 000 kr.

 

Område

Gården är belägen i det lantliga Botkyrka kommun, som är känd för sina natursköna områden och närhet till både stad och landsbygd. Botkyrka kommun erbjuder många fördelar såsom närhet till service, skolor och fritidsaktiviteter samt goda kommunikationer via kollektivtrafik och vägnät. Här finns även flertalet naturreservat och vandringsleder för den friluftsintresserade, vilket gör platsen perfekt för den som söker en aktiv livsstil i harmoni med naturen.

 

Endast 45 min till centrala Stockholm, 20 min till Tumba, knappt 30 min till Södertälje och 30 min till Nynäshamn.

KARTA