SÅLD! Fantastisk, välskött gård om ca 28 ha – endast en timme från Stockholm
Löt Ågersta 3
16 400 000 kr

Med ett underbart läge, avskilt och högt placerat med vidsträckta vyer, finns vackra Backgården. Bostadshuset om ca 370 kvm från sekelskifte är varsamt och smakfullt renoverat till toppskick där ingen detalj har lämnats åt slumpen. Från det magnifika platsbyggda köket med matsal i glasveranda med vackert spröjsade fönster till de rymliga sällskapsytorna, den härliga takhöjden och de sju fungerande eldstäderna i huset samt bergvärme. Poolområde och trädgård är lika minutiöst välskötta med en uppvärmd pool, ett orangeri och en bastu med panoramavy över de egna ägorna. Två stora, välskötta ekonomibyggnader skapar tillsammans med huset en fin, samlad gårdsbild. En av ladorna är stor med högt i tak och kan bli ett mycket fint stall. Den andra byggnaden har en fin verkstad/garage om ca 65 kvm och bra förrådsutrymmen. Marken om ca 28ha ger många möjligheter, antingen som blivande hästgård eller för dig som vill ha en gård med tillhörande mark och jakträtt. En timme från centrala Stockholm.

Boendeform: Gård
Ägandeform: Friköpt - Gård
Övrig mark: 1 ha
Betesmark: 7 ha
Åkermark: 6 ha
Skogsmark: 14 ha
Boarea: 370 kvm
Total mark: 28 ha
Byggår: 1909
Antal rum: 7
Emelie von Ehrenheim
Fastighetsmäklare
Christina Eklund
Fastighetsmäklare

FASTIGHET

Kommun Enköping
Ägandeform/typ Friköpt - Gård
Beteckning ÅGERSTA 1:7
Area
Övrig mark: 1 ha
Betesmark: 7 ha
Åkermark: 6 ha
Skogsmark: 14 ha
Boarea: 370 kvm
Pris 16 400 000 kr

Taxeringsinformation

Taxeringskod 120
 • Värdeår 1929, Taxeringsår 2020
  Byggnad 1 335 000 kr
  Tomt 3 053 000 kr
  Åkermark 745 000 kr
  Betesmark 260 000 kr
  Taxeringsvärde skogsmark 1 411 000 kr
  Ekonomibyggnad 167 000 kr
  Totalt taxeringsvärde 4 388 000 kr
  Bef. pantbrev 10 312 375 kr

DRIFTKOSTNAD

 • Värme 42 000 kr/år
 • El 16 000 kr/år
 • Vatten/Avlopp 2 000 kr/år
 • Sotning 4 000 kr/år
 • Renhållning 3 000 kr/år
 • Försäkring 17 700 kr/år

Tillkommer

Fastighetsskatt 8 874 kr/år

BYGGNAD

 • Byggnadstyp 1 1/2 plansvilla
 • Uppvärmning Bergvärmepump, vattenburet radiator- och golvvärmesystem, eldstäder
 • Ventilation Självdrag
 • Fasad Trä
 • Tak Tegel
 • Stomme Trä/timmer
 • Vatten/avlopp Enskilt vatten året om (djupborrad brunn)/Enskilt avlopp (3-kammarbrunn).
 • Grundläggning Torpargrund, krypgrund och betongplatta

Servitut, etc

 • samfallighet_1 - Samfällighet ENKÖPING BASTLAGNÖ S:1 -
 • samfallighet_10 - Samfällighet ENKÖPING SNEDEN S:1 -
 • samfallighet_11 - Samfällighet ENKÖPING TORSVIUDD S:1 -
 • samfallighet_2 - Samfällighet ENKÖPING BASTLAGNÖ S:2 -
 • samfallighet_3 - Samfällighet ENKÖPING HAMMAR S:2 -
 • samfallighet_4 - Samfällighet ENKÖPING HORNÖ S:3 -
 • samfallighet_5 - Samfällighet ENKÖPING RÖLLINGEN S:1 -
 • samfallighet_6 - Samfällighet ENKÖPING RÖLLINGEN S:2 -
 • samfallighet_7 - Samfällighet ENKÖPING RÖLLINGEN S:3 -
 • samfallighet_8 - Samfällighet ENKÖPING RÖLLINGEN S:4 -
 • samfallighet_9 - Samfällighet ENKÖPING RÖLLINGEN S:5 -
 • 03-98:246 - 1 - Officialservitut väg - 1999-02-02
Bostadshus

Bostadshuset om ca 370 kvm från sekelskifte är varsamt och smakfullt helrenoverat 2017/2018 där ingen detalj har lämnats åt slumpen. Från det magnifika platsbyggda Kvänumköket med matsal i glasveranda med vackert spröjsade fönster till de rymliga sällskapsytorna, den härliga takhöjden och de sju eldstäderna i huset som alla är i bruk. Bergvärme som uppvärmning. Fiber på gång (förväntas bli klart 2023).

Rumsbeskrivning hus

Entréplan

Entréplanet har väl tilltagna, mycket fina sällskapsutrymmen med kök, matsal, vardagsrum/sällskapsrum med kontorsdel, tvättstuga och WC. 

Ingång via en vacker huvudentré eller genom en lika ståtlig groventré/hall. Hallen har fint klinkergolv med vattenburen golvvärme, en mycket stor, härlig bak-/pizzaugn och öppen spis. Vägganra har en ljusgrå pärlspont samt platsbyggd hallinredning från Kvänum. I hallen finns en WC med liggande vit råspont, klinkergolv med vattenburen golvvärme, toalett och handfat. Snickerier från Kvänum, porslin från Gustavsberg Artic Black och en mattsvart stenskiva av Granit Nero Angola. Från hallen kommer man in i en fin tvättstuga, även den med liggande vit råspont, klinkergolv med vattenburen golvvärme och inredning från Kvänum. Tvättstugan har tvättmaskin, torktumlare och en arbetsbänk med vattenho. Härlig utsikt över trädgård genom ett av husets stora vackra fönster. 

Från hallen når ni det magnifika köket som inte lämnar något mer att önska. Det stora köket rymmer såväl släkt som vänner och blir naturligt husets mittpunkt och hjärta. Köksinredningen är platsbyggd med köksinredning från Kvänum. Här finns både en öppen spis, en smalspis, en stor köksö att samlas kring, sittbänk och ett mycket stort, härligt skafferi. Köket är utrustat med en extra bred induktionshäll med dubbla ugnar, integrerad micro som är snyggt inbyggd i murstocken, diskmaskin, två vattenhoar, kylt kolsyrat vatten i Grohe Blue Professional i kran samt kyl och frys som både är extra breda. Köksbänk i snygg mattsvart granit Nero Angola. Ett kök såväl att umgås i samtidigt som det är en dröm för den matlagningsintresserade. Vackra, vitmålade trägolv. Från hallen nås även pannrum/teknikrum med bergvärmepump. 

I anslutning till köket finns den ljusa, fina matsalen i en vacker glasveranda med spröjsade fönster med en lugn, fin vy över de egna markerna och trädgården. Matsalen har stående pärlspont, fönster på tre sidor och vitmålade trägolv med vattenburen golvvärme. 

Sällskapsrum/vardagsrum är ett mycket rymligt, fint rum som mycket väl kan nyttjas som två rum. Vardagsrummet/sällskapsrummet har en stor murad öppen spis i granit och kontorsdelen har en fin kakelugn. 

Övre plan

Övre plan har en mycket rymligt allrum i glasveranda, tre sovrum, ett dressingrum, WC och ett stort badrum.

Allrummet har en fin öppen spis med kassett och fina hårdvaxade och vitbetsade trägolv samt en fantastisk vy och underbart ljus via de spröjsade fönstren i tre riktningar. 

Master bedroom är stort med heltäckningsmatta och tapet från Ralph Lauren. Intill master bed room finns ett stort dressingrum och det stora badrummet. Badrummet har finsågad liggande vit panel i relaxavdelning samt vitt kakel i dusch och badrum. Grått klinkergolv med elektrisk golvvärme, porslin från Gustavsberg Artic Black, handdukstork och snickerier från Kvänum. Dressingrummet har heltäckningsmatta och en fin vy genom stora fönster mot ängar och åkrar samt platsbyggd garderobsinredning från Kvänum. 

De andra sovrummen har båda hårdvaxade och vitbetsade trägolv och tapet från Lexington. Intill dessa sovrum finns en WC med finsågad liggande panel, klinkergolv, WC och handfat. Porslin från Gustavsberg.

Renoveringar bostadshus

Hela boningshuset totalrenoverades invändigt 2017/2018 med totalentreprenör G:a Uppsala Snickeri. 

 • Alla ytskikt, tak, golv, väggar.
 • Ny el med nya säkringsskåp och jordfelsbrytare, tid och skymningsrelä, renovation av strömbrytare och kontakter, ledljus i samtliga fönster samt genomgång och komplettering med ytterbelysning.
 • Bergvärme från 2018 med kompressor Nibe F1255-16CV. 2 borrade hål à 150 meter
 • Ny VVS rör, varmvattensystem och porslin och kranar. Kylt och kolsyrat vatten ur tappkran kök.
 • Alla rökgångar och skorstenar genomgångna, besiktigade och fungerande
 • Rökgasfläktar installerade i båda skorstenarna
 • Nya plåtdetaljer på skorstenarna
 • Ytterfasaden översyn panel, samt hela huset ommålat till vitt 2020
 • Larm NEO och kamerabevakning
 • Markiser m elstyrning i alla fönster med söderläge
 • Sonos ljudsystem i hela huset + orangeri + bastu + poolområde
Trädgård och poolområde

Poolområde och trädgård är lika minutiöst välskötta med en uppvärmd pool, ett orangeri och en bastu med panoramavy över de egna ägorna. En trädgård och innergård som är helt insynsskyddad och känns som en egen oas. 

Orangeriet från 2008 ligger intill poolområdet och är ett härligt utrymme att umgås i med gjutjärnskamin installerad 2018 samt ny skorsten med plåtdetaljer från 2018. Uterumsmatta i naturfärg från 2017. 

Bastun har ett förrum till den stora bastun med vedeldat aggregat och grått klinkergolv. Stora panoramafönster längs hela långsidan med en spektakulär utsikt över de egna ägorna. 

Stor, härlig pool från 2016 omgiven av en stort trädäck från 2020. Poolen värms upp med luftvärmepump från 2016 och har en ny poolpump samt rening via sandfilter från 2016. Effektivt och smidigt poolskydd från 2016.

Trädgården har stora, gamla äppelträd och ett diskret hundstaket runt tomten. Bakom orangeriet finns en fin köksträdgård. På tomten finns även en jordkällare. 

Lada - förslag stall

Stor, fin lada om ca 530 kvm. I ladan finns utrymmen med timmerstomme där det finns isolerat fikarum med trinettkök samt stora förrådsutrymmen i det som tidigare var ladugård. Byggnaden är i fint skick med plåttak, trästomme och hög takhöjd. Den skulle kunna fungera väl som maskinhall eller bli ett mycket fint stall. 

Här går det att få ett fint stall utan att göra förändringar på stommen. Bland bilderna finns två planritningar med förslag på stall. Med stallinredning längs hela byggnadens långsida går det att få 12 boxar om 3x3,5 m eller 9 boxar om 3,5x4 m. Genom att nyttja det fikarum som redan finns som sadelkammare/fikarum och inreda skötplatser i ett av de utrymmen samt nyttja det andra utrymmet som foderrum går det att ha ett mycket fint, luftigt kallstall i ladan och uppvärmda, isolerade utrymmen för skötsel.

Alternativt går det även att göra både en stor lösdrift och boxar samt skötplats i ladan. Ladan ger oändligt med möjligheter till olika varianter av stall och hästverksamhet, både i större och i mindre skala. 

Ekonomibyggnad

Gårdens andra ekonomibyggnad har en fin, uppvärmd verkstad/garage om ca 65 kvm. Verkstaden renoverades 2017/2018. Uppvärmning via luftvärmepump. 

Resterande del av ladan är vagnslider med bra förrådsutrymmen samt ett stort loft i två våningar. Byggnaden har plåttak och trästomme. 

Garage och vedbod

Garage i äldre ekonomibyggnad med tidigare pannrum för vedeldning med kulvert till hus. Hit kommer inkommande vatten från borrad egen brunn och här står hydroforen. Förrådsutrymme/vedbod i del av byggnad. 

Mark

Total markareal är drygt 28 ha varav 6 ha åkermark, 7 ha betesmark, 14 ha skogsmark och 1 ha övrig mark.

Gården har idag 31,3 ha men kommer efter en pågående fastighetsreglering att bli drygt 28 ha. 2,9 ha betesmark kommer att  fastighetsregleras till annan fastighet (se det blåmarkerad området på fastighetskartan bland bilder). 

Ridvägar och närliggande ridhus

Runt om gården finns många fina ridvägar och ridmöjligheter. Det finns flera ridhus i närheten inom bara några kilometers avstånd.

Ridvägar i Trögden är en ideell förening som bildats för att främja samspelet mellan ryttare och markägare. Det finns idag ca 60 km uppmärkta ridvägar i nära anslutning till gården.

Fina promenad/cykel/ridvägar längst den fina grusvägen som bland annat leder ner till badet och vidare mot en vacker bokskog.

Renoveringar gård

Orangeri från 2008

 • Installerat Jotul Kamin samt ny skorsten med plåtdetaljer 2018 

 

Bastu med förrum från 2016

Pool 2016

 • Ny poolpump 2022
 • Rening via sandfilter 2016
 • Luftvärmepump 2016
 • Effektivt och smidigt poolskydd 2016
 • Tralldäck runt pool 2020

Verkstad i ekonomibyggnad renoveringar 2018/19

 • Väggar och tak isolerade och målade 
 • Nytt flytspacklat golv från pumpbil
 • Luftvärmepump Panasonic HZ25
 • Ny el och elcentral för hela byggnaden
 • Ny ytterbelysning med tid och skymningsrelä
 • Ny invändig grusning med stenmjöl

Stora ladan 

 • Ny el, säker lagård 2018
 • Ny invändig grusning med stenmjöl 2018

Garage/tidigare pannrum för vedeldning med kulvert till hus

 • Ommålat väggar, tak och golv efter att vedpanna m.m. plockats bort 2021.
 • Ny hydrofor för vattensystem 2022

Utemiljö - tomt 

 • Staket runt hus o trädgård 2019
 • Köksträdgård anlagd 2019
 • Grillplats i skogen på höger sida vid infarten till gården 2020
Driftskostnader

Angivna driftskostnader gäller för hela gården. Uppvärmning och hushållsel är ca 34 300 kWh/år. 

Område

Närmaste samhälle är Grillby (7 km). Där finns matbutik, förskola, skola upp till årskurs 6 med skolbussar som går dit.

Närmaste stad är Enköping (ca 2 mil) där högstadie- och gymnasieskola finns samt butiker. Från Enköping går det även enkelt att pendla till de flesta städer runt omkring. Till Stockholm centralstation tar tåget dryga 40 min, till Västerås ca 15 min.

Badplats i Mälaren ligger ca 4 km från gården, dit man kan cykla längs fina grusvägar mot Fånö slott.

Bygdegård ligger ca 1,5 km från gården, där anordnas diverse olika aktiviteter såsom pubkvällar, midsommarfirande, fotbollsmatcher, julgransplundringar med mera. Här bor du i en levande lantbygd.

Bra pendlingsläge till Stockholm med snabb access till motorvägen (ca 1 h med bil till centrala Stockholm).

Historia

Backgården var en av fyra utgårdar till Fånö slott som även har Sveriges nordligaste bokskog. Det finns också en 800 meter lång ek-allé som anlades någon gång på 1600-talet.

Rikskansler Axel Oxenstierna (1583-1654) är en av Sveriges mest betydelsefulla statsmän genom tiderna och var under lång tid den ledande statsmannen i riket, föddes på Fånö. Han sägs vara "fadern" till byråkratin i Sverige.

Backgårdens bakugn i groventrén, som rymmer hela 1limpor, tros ha försörjt hela nejden med bröd under början av 1900-talet.

KARTA