SÅLD! Mycket fin, komplett hästgård i vackert landskap
Österunda Ytterkvarn 1
13 850 000 kr

Inbäddat i Skattmansös vackra dalgångar, med naturreservat som närmaste granne, finns en komplett och mycket fin hästgård. Det stora, gedigna bostadshuset från 1797 är smakfullt och varsamt renoverat med en klassisk planlösning och bergvärme. Stora salar med pardörrar, takhöjd på ca 3,15 m, vackra trägolv och fina kakelugnar ger huset mycket karaktär. Vyn över dalgången och de egna, böljande hagarna från trädgården skapar en unik gårdsbild. Stora, fina gräshagar om 8 ha med två stora, bra lösdrifter och stall med sex boxar samt stor ridbana ger mycket goda möjligheter för både träning och/eller avel.

Vid huset finns även ett poolhus med bastu och inomhuspool, stor altan med vedeldad badtunna och ett inglasat uterum. Även ett isolerat dubbelgarage med verkstadsdel samt en gäststuga med kökspentry och badrum finns på gården. Gården har ett avskilt, privat läge som känns som en egen oas.

1 h 10 min till centrala Stockholm och 25 min till Enköping.

Boendeform: Hästgård
Ägandeform: Friköpt - Gård
Betesmark: 8 ha
Biarea: 15 kvm
Boarea: 370 kvm
Total mark: 8 ha
Byggår: 1797
Antal rum: 10
Christina Eklund
Fastighetsmäklare
Emelie von Ehrenheim
Fastighetsmäklare

FASTIGHET

Kommun Enköping
Ägandeform/typ Friköpt - Gård
Beteckning YTTERKVARN 1:5
Area
Betesmark: 8 ha
Biarea: 15 kvm
Boarea: 370 kvm
Pris 13 850 000 kr

Taxeringsinformation

Taxeringskod 120
 • Värdeår 1929, Taxeringsår 2020
  Byggnad 3 683 000 kr
  Tomt 673 000 kr
  Betesmark 216 000 kr
  Ekonomibyggnad 758 000 kr
  Totalt taxeringsvärde 4 356 000 kr
  Bef. pantbrev 8 000 000 kr

DRIFTKOSTNAD

 • Värme 33 215 kr/år
 • Sotning 1 200 kr/år
 • Renhållning 5 156 kr/år
 • Försäkring 19 786 kr/år

BYGGNAD

 • Byggnadstyp 1 1/2 plansvilla
 • Uppvärmning Bergvärme
 • Ventilation Självdrag
 • Fasad Trä
 • Tak Tegel
 • Bjälklag Trä
 • Stomme Timmer/trä
 • Vatten/avlopp Enskilt vatten året om/Enskilt avlopp.
 • Grundläggning Torpargrund
 • Energiprestanda 44 kWh/m²/år
 • Energideklaration utförd 2013-05-08
 • Status Energidekl. Utförd

Servitut, etc

 • 03-ÖSU-196 - 1 - Officialservitut väg - 1939-12-09
 • 1 - Avtalsservitut - 1975-02-19
 • 03-IM1-75/930 - 1 - Avtalsservitut kraftledning - 1995-06-06
 • 03-73:163 - 1 - Officialservitut vattentäkt vattenledn - 1997-03-11
 • 03-90:234 - 1 - Officialservitut mark - 1997-03-11
Bostadshus

Det stora, vackra bostadshuset om 370 kvm från 1797 är smakfullt och varsamt renoverat med fina äldre detaljer bevarade. Huset har en klassisk planlösning med stora salar med pardörrar i fil, eldstäder i de flesta av rummen och en mycket generös takhöjd om ca 3,15 m. Vackra trägolv, fina kakelugnar, synliga träbjälkar och två gamla vinkällare i mycket fint skick ger huset mycket karaktär.

Ett hus för dig som älskar den gamla charmen och söker ett hus med mycket själ. Huset är K-märkt.

1973-74 utfördes en utförlig upprustning av bostadshuset under överinseende från Uppsala läns länsantikvarie. Enligt tidigare ägare gjordes då en grundlig renovering av tak, grunden, bjälklagen m.m. Elektrifiering skedde och en vattenburen värmeanläggning installerades. Uppvärmning sker idag med jord- och bergvärme. 2005-2006 renoverades samtliga ytskikt i bostadshuset. Samtidigt renoverades köket med ett nytt platsbyggd Canada-kök med nya vitvaror och Corianbänkar samt renovering av badrum med kakling av väggar och nytt porslin. Ny golvvärme och klinker i poolhuset, nya poolkanter och nytt porslin i WC. Även en avfuktare i krypgrunden installerades. Dessa uppgifter kommer från tidigare ägare. 

Rumsbeskrivning

Entréplan

Genom fina pardörrar, välkomnas du av en ståtlig och mycket rymlig entré med vackra stengolv och en stor öppen spis. Hallen har två dubbla inbyggda garderober, synliga timmerbjälkar och munblåsta glas i fönstren mot den härliga trädgården. I hallen finns en fin gäst-WC under trappan. 

Rakt fram från hallen nås den stora salen, genom höga pardörrar. Salen har parkettgolv, bröstpanel och en stor kakelugn. Salen ligger i fil med matsalen och kontoret, som båda har höga pardörrar mellan sig. Matsalen har även den parkettgolv och bröstpanel. Mellan matsal och kök finns ett grovkök/tvätt med förråd. Grovköket har tvättmaskin, torktumlare, torkskåp, ugn, vattenho med köksinredning i ek. 

Det stora lantköket är mycket härligt med ett exklusivt platsbyggt Canada-kök, en stor vedspis med bakugn samt, ugn, diskmaskin, två kyl/frys och spis. I köket finns plats för stort matbord med utsikt över trädgården och de egna hagarna. Köket har klinkergolv. 

Från entrén nås det mycket stora biblioteket/vardagsrummet med massiva trägolv och platsbyggda bokhyllor. Kontoret mellan biblioteket och salen är även det ett rymligt rum med parkettgolv, bröstpanel och kakelugn. 

Övre plan

Övre plan har fyra sovrum, badrum och ett mycket stort allrum. Allrummet har vackra massiva trägolv, öppen spis, synliga takbjälkar och timmerväggar samt platsbyggd bänk längs en helvägg med flertalet takfönster som ger ett fint ljus. Sovrum 1 är rymligt med trägolv och platsbyggda garderober. Även sovrum 2 är rymligt med trägolv och en öppen spis. Sovrum 3 är stort med trägolv och öppen spis. Sovrum 4 är även det rymligt med trägolv och en klädkammare.

På övre plan finns ett dressingrum och två helkaklade badrum. Badrum 1 har handfat, WC och badkar. Badrum 2 har WC, handfat, dusch och en bastu. 

Det finns även två stora kattvindar med ingång från allrummet.

  

Trädgård och poolhus med garage

Inbäddat i Skattmansös vackra dalgångar, med naturreservat som närmaste granne erbjuder Ytterkvarn ett idylliskt vackert läge. Vyn över dalgången och de egna, böljande hagarna från trädgården skapar en unik gårdsbild. Den stora och avskilda trädgården har gott om stora, uppväxta vårdträd, fruktträd, böljande gräsmattor och fina blomsterplanteringar. Trädgården omgärdas av en fin gärsgård. Två vackra blolönnar kantar entrén till gården tillsammans med robusta stenstolpar och gjutjärnsgrindar. 

Poolhuset har en uppvärmd inomhuspool med intilliggande dusch och bastu. Poolrummet har fin vy över hagarna och landskapet. I poolhuset finns även ett stort uterum med skjutdörrar i glas och vackert klinkergolv från Italien. Elektrisk golvvärme i uterum och poolrum. Från uterummet nås den stora altanen som har ett högt läge med fantastiska vyer samt en stor vedeldad badtunna. 

Sammanbyggt med poolhuset finns ett isolerat dubbelgarage samt ett pannrum för berg- och jordvärme. 

 

Gästhus

På gården finns ett gästhus om ca 40 kvm. Gästhuset har ett stort allrum med kökspentry, ett badrum med duschkabin, toalett, handfat och plastmatta samt ett sovrum. Från allrummet når du en egen, privat altan tillhörande gästhuset. Uppvärmning via bergvärme. 

 

Lösdrift och hagar

Två mycket fina, stora lösdrifter om ca 35 kvm vardera. Båda har vattenkoppar med värmeslingor, vilket möjliggör frostfritt vatten och en mycket smidig vattenhantering såväl sommar som vinter. Utgång till varsin stor gräshage som går att dela av och öppna upp beroende på hur mycket bete hästarna ska ha tillgång till. 

Fina, böljande gräshagar med en betesmark om totalt 8 ha. Betesmarken och lösdrifter gör gården idealisk för uppfödning eller unghästar. 

I lösdriftsbyggnaden finns även ett stort verkstadsutrymme/förråd samt ett höloft ovan lösdrifterna. På höloftet finns även nedsläpp direkt till båda lösdrifterna för att kunna ha en enkel grovfoderhantering. 

 

Stall och ridbana

Stall med fyra boxar och två uteboxar. Stallet har en fölbox, två stora boxar och en ponnybox. Det ljusa stallet har omklädningsrum med tvättmaskin påkopplad på avloppet, en sadelkammare som nås utifrån, höloft och utgång till baksidan där det finns en gödselplatta. Uteboxarna är båda fölboxar med vattenledningar med värmeslingor. Vid stallet finns även ett litet hönshus. 

Ridbana om 22x60 m med grus som underlag. Vita trästaket runt om och sex strålkastare för belysning. Mycket fina ridvägar i omgivningen. 

 

Maskinhall/vagnslider

Intill stallet finns en osiloerad maskinhall/vagnslider i trä på betongplatta om drygt 100 kvm. Sex st portar längs byggnadens hela långsida.Mycket bra förvaring och garage. Byggår 2003.

 

Område och historia

Vacker omgivning med Skattmansödalens naturreservat som närmaste granne. Gården har ett avskilt, privat läge som känns som en egen oas. 1 h 10 min till centrala Stockholm, 25 min till Enköping, 45 min till Västerås, 50 min till Uppsala och 30 min till Sala. Närmaste samhälle är Fjärdhundra där även matbutik, skola årskurs 1-9, förskola, vårdcentral m.m. finns. 

Förr sjöd Ytterkvarn av liv och verksamhet. Här fanns både ett järnbruk och tre kvarnar. Den gamla stenvalvsbron vid Ytterkvarn är ett minne från svunna tider. Det vackra bostadshuset på Ytterkvarn 1 byggdes på 1790-talet och har mycket historia. Det var bostad åt de fyra familjer som styrde verksamheten. 1830 byggdes bostaden om till ett enfamiljshus. 

Här finns möjlighet till ett rikt friluftsliv med närhet till Upplandsleden som är en över 50 mil lång friluftsled. Skattmansödalens naturreservat är en dröm för den frilufts- eller naturintresserade. Det finns även fler fina naturreservat i närheten samt Skattmansö slalombacke. 

Fjärdhundra är en levande landsbygd med gott om lokala företagare. Fjärdhundraland Ekonomiska Förening bedriver ett aktivt arbete för att underlätta för lokala företagare och för att hålla landsbygden aktiv: "Så här mycket fantastiskt mathantverk, naturupplevelser och spännande historia hittar du inte någon annanstans inom en timme från Stockholm, Västerås och Uppsala. Här är det tätt mellan pärlorna." - https://www.fjardhundraland.se

 

Förbättingar och underhåll

Bostadshuset algtvättades och sprutmålades utvändigt 2017 av Rödfärgarna
Nytt larm inkl. kameror installerades i bostadshus, garage 2017
Soldäck utanför poolhus anlades och badtunna införskaffades 2017
Service av bergvärmepump 2017
Stallet rustades en fölbox och en stor box installerades, nya vattenledningar drogs in 2017.
Sadelkammare gjordes i fd förråd i stallet 2017
Nya elstängselaggregat (3 st) inköptes 2017
Antenn för mobilt bredband installeras i väntan på fiber installerades 2018
Två ute boxar (fölboxar) byggdes till 2018
Poolen tömdes och rengjordes och nytt vatten fylldes på 2018
Samtliga byggnader inklusive Bostadshuset (igen) algtvättades och sprutmålades av rödfärgana 2019, runt fönster osv målades också av Rödfärgarna
Samtliga tak algtvättades av rörfärgarna 2019
Samtliga vitvaror (kyl-frys 2 st, diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare) byttes ut 2020
Markarmering anlades vid matplatser i 2 hagar 30 m2/hage
Ny SMEG ugn installerades 2021
Ytterdörrar till bostadshuset renoverades och målades med linoljefärg 2021
Samtliga hagar reparerades och nya stolpar och el-band sattes upp 2021
Lösdrifternas underlag byttes 2021
Belysningsarmatur i Stall, uteboxar samt garage bytt till LED 2021 + 2022
Orangeriet byggdes om 2022

Energiförbrukning

Energiförbrukning: Det senaste året 50 000 kwh, och då är det hela gården dvs hästverksamhet + pooluppvärmning. Häst delen med stallvärme, värmekablar för vintervatten, samt hagström och belysningar är c:a 10 - 15 000 kwh.

Naturvårdsbestämmelse

Naturreservat
Akt: 03-G19:70
Beslutsdatum: 1976-03-18
Senaste ändring: 1992-04-23

KARTA