SÅLD! 1800-tals herrgård med fina marker och möjligheter
Vretaholms gård, Hjälsta-Vreta 2
12 700 000 kr

Vacker 1800-tals herrgård inbäddad i fantastiska parker och som omgärdas av fina hästhagar med vita staket. Med de vackra grindstolparna och de gamla alléträden i flera rader välkomnas du till en helt unik fastighet med endast 6 mil till Stockholm.

Herrgården på ca 325 kvm är renoverad löpande under de senaste 30 åren. En klassisk planlösning med salar och salonger i fil med pardörrar och kakelugnar. Både entré- och övre plan har generös takhöjd. I källaren finns bl.a. två fina stenvalv.

På fastigheten finns även en flygelbyggnad från tidigt 1800-tal på ca 120-130 kvm som idag är oinrett. Här finns de gamla blåsta englasfönstren kvar, breda golvtiljor och övrigt detaljer från tidsåldern bevarade. Det här huset skulle kunna bli en väldigt fin bostad och fungera som ett generationsboende.

På fastigheten finns flera ekonomibyggnader som ett magasin i timmer, ett enklare stall med fyra boxar, en äldre loge med tjocka stenväggar och trä upptill och flera lador.

Boendeform: Gård
Ägandeform: Friköpt - Gård
Tomtarea: 56330 kvm
Övrig mark: 3 ha
Betesmark: 3 ha
Biarea: 75 kvm
Boarea: 325 kvm
Byggår: 1929
Antal rum: 9
Christina Eklund
Fastighetsmäklare
Emelie von Ehrenheim
Fastighetsmäklare

FASTIGHET

Kommun Enköping
Ägandeform/typ Friköpt - Gård
Beteckning VÄNGSTA 5:5
Area
Tomtarea: 56330 kvm
Övrig mark: 3 ha
Betesmark: 3 ha
Biarea: 75 kvm
Boarea: 325 kvm
Pris 12 700 000 kr

Taxeringsinformation

Taxeringskod 120
 • Värdeår 1929, Taxeringsår 2020
  Byggnad 3 355 000 kr
  Tomt 660 000 kr
  Betesmark 80 000 kr
  Totalt taxeringsvärde 4 015 000 kr
  Bef. pantbrev 5 160 000 kr

DRIFTKOSTNAD

 • El 35 000 kr/år
 • Vatten/Avlopp 5 000 kr/år
 • Sotning 300 kr/år
 • Renhållning 2 000 kr/år
 • Försäkring 18 000 kr/år

Tillkommer

Fastighetsskatt 8 874 kr/år

BYGGNAD

 • Byggnadstyp 2 plansvilla
 • Uppvärmning Jordvärme
 • Ventilation Självdrag
 • Fasad Trä
 • Tak Plåt
 • Bjälklag Trä/timmer
 • Stomme Trä/timmer
 • Vatten/avlopp Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp.

Servitut, etc

 • 03-78:745 - 1 - Officialservitut vattentäkt,avlopp -
 • 03-IM1-90/57077 - 1 - Avtalsservitut transformatorhus -
 • 03-IM1-90/57078 - 1 - Avtalsservitut jordkabel -
 • 1 - Avtalsservitut - 1990-12-12
 • 2 - Avtalsservitut - 1990-12-12
Park

Fastigheten är vackert inramad av alléträd och gedigna grindstolpar i sten. Infarten till herrgården kantas av stora alléträd i flera rader som skapar en fantastiskt vacker park. Flygeln och magasinet ramar in herrgården med en klassisk gårdsbild där den majestätiska vårdlönnen framför herrgården är som pricken över i. Lönnen är mycket gammal och har ett detaljerat grenverk som noggrant tagits hand om av arborist.

På herrgårdens baksida finns ytterligare en park med en mängd spännande träd som planterades vid förra sekelskiftet, däribland blodlönn, rödbok, ek, lönn, lindar, kastanjeträd och ligustersyrén. De ovanliga träden skapar fina färger i den bakre parken.

Bakom flygeln finns även en stor äppelträdgård som idag används till hästhage med vita staket runt om.

Herrgård

En ståtlig herrgård från mitten av 1800-talet på ca 325 kvm. En klassisk planlösning med salar och salonger i fil. Både entré- och övre plan har generös takhöjd. I källaren finns bl.a. två fina stenvalv. Löpande renoveringar har gjorts under de senaste 30 åren där badrum och kök är de senaste renoveringarna. Herrgården ramas in av parker både på husets fram- och baksida, vilket ger härliga, rofyllda vyer från alla rum. Uppvärmning via jordvärme.

På entréplan finns flera salar och salonger, kök, badrum och tvättstuga. På övre plan finns den stora salen och fyra mycket rymliga sovrum samt två badrum. I källaren finns vinkällare, valv och förråd.

Entréplan

Fina pelare ramar in den maffiga entrén under veranda. Stor, luftig entré med vacker trätrappa till övre plan och klinkergolv. Till vänster om entrén finns två salonger i fil med varandra. Båda salongerna har ekparkett och fina vyer mot båda parkerna. Den ena salongen har en kakelugn (ej i bruk) och den andra en öppen spis. Rakt fram från entrén finns ett biljardrum som även skulle kunna bli ett fint bibliotek. Utgång till ett inglasat uterum med fin utsikt över den bakre parken. Från biljardrummet når du den lilla matsalen med vackra trägolvI anslutning till matsalen finns ett mindre badrum och det stora köket. Köket är mycket rymligt och ljust med ett stort skafferi, ett härligt burspråk och gott om bänkyta och förvaring. Ett trevligt kök som rymmer även den stora familjen. Direkt till vänster om entrén och i anslutning till den lilla matsalen finns ett stort vardagsrum med klinkergolv och en fin öppen spis med kassett. På entréplan finns även en hall med klädkammare och en tvättstuga intill hallen.

Övre plan

Övre hall med utgång till en stor balkong med härlig vy över framsidan. Här får man intrycket att vara uppe i trädkronan på den imponerande vårdlönnen framför herrgården. Till höger når man det mycket rymliga sovrummet (sovrum 1) som har massiva trägolv, kakelugn (ej i bruk), två inbyggda garderober och en anslutande walk-in-closet. Den stora salen som nås via vackra, höga pardörrar från sovrum 1, sovrum 3 och övre hallen rymmer ett ordentligt långbord. Här brukar ägarna duka upp för upp till 25 gäster. Fin vy över bakre parken och en stor, vacker kakelugn samt massiva, fina trägolv.

Sovrum 2 och 3 är även de rymliga med massiva trägolv och kakelugnar. Kakelugn i sovrum 3 i bruk, kakelugn i sovrum 2 ej i bruk. Mellan sovrum 2 och 3 finns ett badrum. På övre plan finns även ett kontor/sovrum 4 som också det är stort och ett till badrum. De har utgång till en privat liten balkong samt bra förvaring med en garderobsvägg med skjutdörrar. Badrummet är stort och helkaklat med dubbla handfat, WC, dusch och badkar.

Sovrum 1, kontoret och badrummet bildar en privat avdelning på övre planet med en egen trappa från hallen. Denna planlösning möjliggör att kunna underhålla familj och vänner på fester och högtider, samtidigt som man har sin egna privata del i herrgården.

Källare

Källaren har en rustik vinkällare i stenvalv och ett ytterligare valv - även det med mycket karaktär. I källaren finns även bra förråd samt utgång finns till husets baksida. I husets nyare, utbyggda del finns ett tvåbils-garage.

Flygel

Flygelbyggnad från tidigt 1800-tal på ca 120-130 kvm. Här finns de gamla blåsta englasfönstren kvar, breda golvtiljor och övrigt detaljer från tidsåldern bevarade. Flygeln är idag oinredd.

En trevlig planlösningen med farstukvist som leder in till en rymlig, ljus hall. Från hallen nås ett stort rum/sal. Ytterligare två rum i fil finns på entréplanet. På övre plan finns en övre hall och två rum samt kattvindar.

Det här huset skulle kunna bli en väldigt fin bostad och fungera som ett generationsboende. Planlösningen är lätt att föreställa sig för den som vill inreda huset till modern standard. Salen skulle kunna bli ett rymligt vardagsrum samt badrum. De två mindre rummen: kök och matsal. På övre plan finns ett mycket stort rum som skulle kunna bli master bedroom med WC och ett ytterligare rum/sovrum med kattvindar/garderober.

Magasin

Magasinet ligger mitt emot flygeln och skapar en klassisk gårdsbild som ramar in herrgården fint. Magasinet är från början av 1900-talet med en timmerstomme och ett nytt tak (2022). Här finns flera bra och stora utrymmen som idag används som förråd men potential finns att inreda till gästrum eller verkstadsutrymmen. Fint, stort loft med vackra fönster som skulle passa utmärkt som festloft. På detta loft hölls bygdens danser på 40- och 50-talet.

 

Ekonomibyggnad

På fastigheten finns flera ekonomibyggnader som ett magasin i timmer, ett stall med fyra boxar (inte full takhöjd för stora hästar), en äldre loge med tjocka stenväggar och trä upptill. De flesta av ekonomibyggnaderna är från slutet av 1800-talet. I logen är det jordstampat golv, inga bärande konstruktioner invändigt och full takhöjd då innertak saknas. Den här byggnaden skulle kunna bli ett riktigt fint stall med de tjocka stenväggarna och valvade fönsteröppningarna. Möjligheterna är stora.

 

Hagar

Stora, fina gräshagar med robusta och underhållsfria, vita staket av märket A-staket. De flesta av hagarna har direkt anslutning till ekonomibyggnaderna. 

 

Område

Hjälsta är en populär landsbygd med närhet till Mälaren, fin natur och flera städer. 

55 min till centrala Stockholm, 25 min till Enköping, knappt 40 min till Uppsala och Västerås, 20 min Bålsta och 45 min till Arlanda. 

Närmaste samhälle är Örsundsbro, 9 km bort. I Örsundsbro finns förskolor och skola årskurs 1-9 samt matbutik m.m. Området runt Örsundsbro erbjuder en levande landsbygd med många caféer och flera restauranger. 9 km till Friibergs golf och herrgård. Nära till flera badplatser och Hjälsta naturreservat som är känt bland fågelskådare. 

 

Renoveringar

1990-1992 Totalrenovering invändigt

1994 Uteplats/altan på framsida

2000 Tillbyggnad av uterum, renovering kakelugn och öppna spisar

2002 Tilläggsisolering vind

2010 Nytt kök

2011-2018 Målning och omtapetsering 

2013 Nytt badrum (stora badrummet på övre plan)

2014 Ny vattenpump

2016 Ny jordvärmeanläggning

2017 Målning av gästhus

2019 Nytt tak vagnslider

2021 Förbättringsmålning av huset

2022 Nytt tak magasin

 

Driftkostnader

Driftkostnaderna avser hela gården. Elförbrukningen är totalt  23 000 kWh/år. 

KARTA