SÅLD! Fin hästgård med ridhus och flera bostäder – endast 35 min från Stockholm
Skånela 331
17 000 000 kr

Trevlig hästgård med ett fint isolerat ridhus med putsad fasad, stall i sten från 2010, nyanlagd ridbana och bra hagar. Bostadshuset är stort med ett privat läge, längst bort på gården. Utöver bostadshuset finns ytterligare två mindre bostäder, utmärkta för uthyrning eller som generationsboende samt två större övernattningslägenheter/kurslokaler. Gården har ett lugnt, avskilt läge vid vägs ände.

Exceptionellt bra läge, endast 35 min till centrala Stockholm, 15 min till Arlanda, 25 min till Sigtuna och 35 min till både Uppsala och Bålsta. En gård med ett utmärkt pendlarläge som både passar som en privat gård eller för att driva en mindre verksamhet på.

Möjlighet att köpa till ca 4 ha betes/åkermark och eller ca 5 ha skog som båda ligger i anslutning till gården finns.

Boendeform: Hästgård
Ägandeform: Friköpt - Gård
Tomtarea: 60358 kvm
Åkermark: 3 ha
Skogsimpediment: 3 ha
Boarea: 160 kvm
Biarea: 90 kvm
Boarea: 35 kvm
Boarea: 24 kvm
Total mark: 6.4 ha
Byggår: 1909
Antal rum: 5
Christina Eklund
Fastighetsmäklare
Emelie Eklund
Fastighetsmäklare

FASTIGHET

Kommun Sigtuna
Ägandeform/typ Friköpt - Gård
Beteckning SÄLNA 11:2
Area
Tomtarea: 60358 kvm
Åkermark: 3 ha
Skogsimpediment: 3 ha
Boarea: 160 kvm
Biarea: 90 kvm
Boarea: 35 kvm
Boarea: 24 kvm
Pris 17 000 000 kr

Taxeringsinformation

Taxeringskod 120
 • Värdeår 1970, Taxeringsår 2020
  Byggnad 3 314 000 kr
  Tomt 1 557 000 kr
  Åkermark 246 000 kr
  Ekonomibyggnad 1 225 000 kr
  Totalt taxeringsvärde 4 871 000 kr
  Bef. pantbrev 5 212 000 kr

DRIFTKOSTNAD

 • El 100 000 kr/år
 • Renhållning 10 000 kr/år
 • Försäkring 15 800 kr/år
 • Vägavgift/snöröjning 7 062 kr/år

BYGGNAD

 • Byggnadstyp 1 1/2 plansvilla med källare
 • Uppvärmning Jordvärme
 • Ventilation Självdrag
 • Fasad Trä
 • Bjälklag Trä
 • Stomme Timmer
 • Vatten/avlopp Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp.
 • Grundläggning Grundsulor/betongplatta
 • Energiklass D
 • Energiprestanda 94 kWh/m²/år
 • Energideklaration utförd 2022-06-10
 • Status Energidekl. Utförd

Servitut, etc

 • 0191IM-02/49845 - 1 - Avtalsservitut elledning -
 • D202000320764:1 - 1 - Avtalsservitut kraftledning -
 • GA1 - Gemensamhetsanläggning SIGTUNA SKÅNELA PRÄSTGÅRD GA:1 -
 • 3 - Avtalsservitut - 2002-12-19
 • 5 - Avtalsservitut - 2020-08-07
Bostadshus

Bostadshus är gediget hus byggt med timmerstomme. Värms upp med jordvärme. Entréplan och källare har vattenburen golvvärme. Bostadshuset är placerat längst bort på gården och får därmed ett trevligt, avskilt läge från verksamheten. Lummig trädgård med en nyanlagd pool och fina uteplatser med vy över hagar och ängar. 

 

Entréplanet har en härligt öppne planlösning med en stor eldstad i rummets mitt med öppen spis åt två håll, både mot köket/hallen och matsalen/vardagsrummet. Hallen är rymlig med klinkergolv och leder in i det luftiga sällskapsutrymmet med genomgående ekparkett. Vardagsrum och matsal i samma del och i direkt anslutning till köket. Här nås även det inglasade uterummet via par-glasdörrar. Uterummet är härligt och ljust med fönster runt om som ger en fin vy över den privata trädgården och poolområdet. Massiva trägolv med pärlspont på väggarna och två pardörrar ut till två stenlagda uteplatser på var sida om uterummet. Köket är vitt med en fin stenskiva, utrustat med ugn, spis, stor kyl/frys och diskmaskin. På entréplan finns även ett gästrum/kontor/sovrum samt en stor gäst-WC. WC:n har klinkergolv, toalett och handfat.

 

Övre plan har tre stora sovrum, badrum och en övre hall samt en walk-in-closet. Genomgående ekparkett på övre plan. Alla tre sovrummen är rymliga. Badrummet är även det rymligt med elektrisk golvvärme, toalett, två stora handfat med kommoder, dusch och badkar samt ett tvättnedkast till källarens tvättstuga. Ovanför uterummet finns en ballong men idag ingen utgång till denna. Där den stora walk-in-closet finns går det att göra en utgång till balkongen. 

 

Källaren har genomgående klinkergolv och spotlights. Här finns en tvättstuga, reala/spa, bastu, förråd, pannrum och WC samt dusch. Tvättstugan har tvättmaskin och torktumlare samt bra bänkyta och förvaring. Smart lösning med tvättnedkast från övre plan förenklar vardagen. Relaxavdelningen är mycket rymligt med en stor utgrävd yta för pool, loungedel, dusch, bastu och WC. I källaren finns även bra förvaringsutrymmen. 

 

Bostäder

På gården finns, utöver bostadshuset, två mindre hus/gästhus och två lägenheter/kurslokaler/övernattningslägenheter.

 

Gästhus 1

Ett mindre hus om ca 35 kvm med mycket charm och en egen tomt/trädgård med altan runt om huset. Huset har ett rum och kök med badrum. Det stora rummet har vackra, massiva trägolv, ryggåstak, braskamin och synliga träbjälkar. Huset är ljust och luftigt med ett mindre kök/kökspentry med kyl/frys och vattenho samt ett badrum med klinkergolv med elektrisk golvvärme, dusch, WC, handfat och tvättmaskin. Vid köksdelen är det klinkergolv med elektrisk golvvärme.

 

Gästhus 2

Ett mindre hus intill gästhus 1 om ca 24 kvm med en fin gärdsgård som skiljer dem åt. Även det har en altan runt om huset. Huset har ett rum med kökspentry och badrum. Det lilla allrummet har laminatgolv och ett kökspentry. Badrummet har elektrisk golvvärme, dusch, handfat, WC och tvättmaskin.

 

Lägenhet 1/kurslokal

Lägenhet/kurslokaler ovanför garaget om ca 45 kvm. Ingång från garagets baksida med en liten hall och trappa till lägenheten på övre plan. Lägenheten består av två rum och kök samt ett stort badrum. Allrummet har två stora takfönster som släpper in mycket ljus, laminatgolv, spotlights och ett litet kök med ugn, spis, vattenho och kyl/frys. Badrummet är rymligt med klinkergolv, WC, dusch, handfat och tvättmaskin. Sovrummet är tillräckligt stort för antingen två enkelsängar eller en dubbelsäng. Vattenburen golvvärme med kulvert från bostadshuset. Jordvärme. 

 

Lägenhet 2/kurslokal

Lägenhet/kurslokal ovanför stallet om ca 47 kvm . Ingång från trappa på stallets framsida som leder upp till en härlig terrass. Lägenheten består av allrum med kök, sovrum och badrum. Kök med ugn, spis, vattenho och kyl/frys. Badrummet har klinkergolv, WC, dusch, handfat och tvättmaskin. Vattenburen golvvärme från jordvärme (samma som i stallet). 

 

Stall

Stort stall byggt 2010 i sten. Högt i tak och luftigt med sju boxar. Fem boxar om ca 9 kvm och två boxar om ca 11-12 kvm. I stallet finns en spolplats/uppbindningsplats och en bred stallgång samt stora, bra utrymmen. Däribland finns en stor sadelkammare med två industri-tvättmaksiner, ett foderrum, ett fikarum och ett omklädningsrum med WC och dusch. Stallet och lägenheten har vattenburen golvvärme via jordvärme. 

 

Ovanför del stallet finns ett stort, luftigt höloft med gott om utrymme för strobal och förvaring i stora garderober. Hö/hösilage går att lasta in via lucka på stallets gavel. Smart lösning med fodernedkast från loftet till stallgången för enkel, smidig hantering av grovfoder. Ovanför den andra delen av stallet finns en lägenhet.

 

Ridhus

Isolerat ridhus byggt med limträstomme med sandwishpanel och vit putsad fasad. Fina fönster i isolerglas längs alla väggar. Ett ljust, luftigt ridhus med limträbalkar och siktad sand med klenflis som underlag. Ridmått är ca 19,5x45 m. Ytterligare 19,5x5 m invändiga mått som förvaring eller möjlig plats för läktare. Vackert ridhus som står ut från mängden. Stor grusplan bakom ridhuset för parkering. 

 

Ridbana

Nyanlagd ridbana om ca 20x65 m med sand som underlag. 

 

Hagar

Fyra stora gräshagar och tre vinterhagar. Alla hagarna i nära anslutning till stallet.  

 

Gäststall och lösdrift

Enklare gäststall/fölstall i en av hagarna med två fölboxar. Används idag som ligghall. 

 

Garage

Stort, isolerat garage intill bostadshuset.

 

Intill garaget finns ytterligare ett isolerat hus som går utmärkt att använda som garage eller varför inte inreda till kontor. 

 

Jordvärme

På gården finns jordvärmeslingor om 400 m nedgrävda och två jordvärmepumpar. 

 

Vatten och avlopp

Avlopp: 3-kammarbrunn från 2003. 

Vatten: djupborrad vattenbrunn med reningsverk. 

 

Område

Skånela tillhör Sigtuna kommun och har en härlig öppen slättbygd vid sjön Fysingen. Här finns mycket skogsmarker och möjlighet att promenera och mycket goda uterittsmöjligheter. Fysingen är en av länets bästa fågelsjöar, här finns fågeltorn och nästan 100 häckade fågelarter. 

 

I Skånela finns många fornlämningar, från järnåldern finns 35 gravfält och fornborg. Det finns 25 ruinskrifter, bland annat Sälnastenen vid Hargs bro. Vid sjön Fysingen ligger 1600-tals slottet Skånelaholm i naturskön omgivning. Skånelaholms slott uppfördes under 1600 talet av hovrättspresidenten Andreas Gyldenklou i tysk-nederländsk senrenässansstil, med fasad av tegel, men gårdens namn omnämns redan i ett köpebrev 1276, när Magnus Ladulås sålde egendomen till Skokloster. 

 

Skånela sockenförening är en förening vars medlemmar är till största delen familjer boende i socknen. År 2022 har ca 135 betalande hushåll vilket gör ca 400 personer. Föreningen anordnar aktiviteter vid Valborg, midsommar, Skånela marknad, höstfest mm för föreningens medlemmar. Skånela sockenförening har en Pub som finns i den fina skolan och är öppen för föreningens medlemmar. Skånela Socken Facebook är en bra källa för information om aktiviteter i socken, här kan man ta del av information från de boende, få hjälp mm. 

 

Det finns Thai restaurang som lagar mycket god mat ca 2 km från Karlsborg. Gårdsbutiker finns nära med t ex färskt nötkött, gris och lamm, däribland Åby Gård och Markims Bergby. Den närmaste butiken är Lunda ICA livs som ligger ca 1 mil norr om Karlsborg. Alternativt Uppland Väsby.

 

Som medlem i Skånela ryttareförening har vi möjlighet att rida på åkerkanter och ridvägar och kan ta på många härliga långturer på häst.

 

Driftkostnader

Driftkostnaderna avser hela gården (samtliga hus, stall, ridhus och utebelysning).

KARTA