SÅLD! Hästgård med två bostadshus från sekelskifte
Tillinge Svirsta 8
6 700 000 kr

Hästgård med två bostadshus från sekelskifte. På gården finns även ett gästhus, en stor verkstad, stall med sju-nio boxar, lösdrifter och ridbana. Utmärkt gård för dig som söker generationsboende och möjlighet att ha både hästar och verkstad/stora utrymmen. Ett bostadshus är byggt 1890 om 264 kvm och det andra bostadshuset är byggt 1920 om ca 120 kvm. Stallet är ljust med två stora fölboxar och mycket bra förvaring i intilliggande lada och stora sadelkammare. Ridbanan är belyst och anlagd 2018. fina betesmarker med bra lösdrift. 1 mil från Enköping, 25 min till Västerås och en timme till centrala Stockholm.

Boendeform: Hästgård
Ägandeform: Friköpt - Gård
Tomtarea: 47979 kvm
Betesmark: 1 ha
Åkermark: 3 ha
Boarea: 264 kvm
Boarea: 120 kvm
Total mark: 4.8 ha
Byggår: 1890, 1920
Antal rum: 6
Emelie von Ehrenheim
Fastighetsmäklare
Christina Eklund
Fastighetsmäklare

FASTIGHET

Kommun Enköping
Ägandeform/typ Friköpt - Gård
Beteckning TILLINGE-HUMMELSTA 11:2
Area
Tomtarea: 47979 kvm
Betesmark: 1 ha
Åkermark: 3 ha
Boarea: 264 kvm
Boarea: 120 kvm
Pris 6 700 000 kr

Taxeringsinformation

Taxeringskod 120
 • Värdeår 1929, Taxeringsår 2020
  Byggnad 3 638 000 kr
  Tomt 1 035 000 kr
  Åkermark 282 000 kr
  Betesmark 42 000 kr
  Ekonomibyggnad 292 000 kr
  Totalt taxeringsvärde 4 673 000 kr
  Bef. pantbrev 5 015 000 kr

DRIFTKOSTNAD

 • Värme 80 000 kr/år
 • Vatten/Avlopp 6 000 kr/år
 • Sotning 1 900 kr/år
 • Renhållning 2 600 kr/år
 • Försäkring 14 000 kr/år

BYGGNAD

 • Byggnadstyp 1 1/2 plansvilla
 • Uppvärmning Bergvärme, eldstäder, värmepumpar luft/luft
 • Ventilation Självdrag
 • Fasad Trä
 • Tak Tegel
 • Bjälklag Trä
 • Stomme Timmer
 • Grundmur Natursten
 • Vatten/avlopp Kommunalt vatten året om. Enskilt avlopp.
 • Grundläggning Torpargrund

Servitut, etc

 • 03-IM1-80/42162 - 1 - Avtalsservitut vattenledning -
 • 0381IM-02/24736 - 1 - Avtalsservitut servisledning mm -
 • 1 - Avtalsservitut - 2002-11-11
Bostadshus 1

Stort bostadshus från 1890 om 264 kvm. Fasaden är nymålad och huset har en härlig snickarglädje. Huset värms upp med bergvärme. Visst behov finns av invändig renovering. 

RUMSBESKRIVNING

Entréplan

Ingång till en rymlig, luftig hall med klinkergolv. Huset har ett stort lantkök med en vedspis, köksinredning i trä, kyl, frys, diskmaskin, spis, ugn och ett fint skafferi med fönster till hallen. Köket har klinkergolv och ingång till tvättstugan. Tvättstugan har plastmatta, tvättmaskin, torktumlare och flera garderober. I tvättstugan finns en dusch och en WC med toalett och handfat. Från hallen nås även den stora salen med massiva trägolv och kakelugn. På entréplan finns även ett bibliotek/kontor, även det med kakelugn och massiva trägolv samt ett allrum med klinkergolv och öppen spis. 

Övre plan

På övre plan finns ett mycket stort allrum med synliga timmerbjälkar, massiva trägolv och en gjutjärnskamin. På övre plan finns två mycket rymliga sovrum. Sovrum 1 har trägolv och kakelugn. Sovrum 2 har även det trägolv och kakelugn samt skjutdörrsgarderober. Från allrummet nås tre kattvindar, varav en är inredd till gästrum, en till lekrum och en till förråd. Övre plan har även ett stort helkaklat badrum med badkar, toalett, handfat och vattenburen golvvärme. 

 

Bostadshus 2

Bostadshus 2 är från 1920. Huset ligger bredvid bostadshus 1 och har en egen trädgård med fruktträd. Bostadshus 2 är ca 120 kvm. Uppvärmning via bergvärme.

RUMSBESKRIVNING

Entréplan

Entré via en fin farstukvist till en mindre hall med kapprum under trappan. Vardagsrummet är rymligt med en kakelugn och massiva trägolv. Köket har plastmatta, en framtagen teglvägg som ger fin känsla och utrustat med diskmaskin, ugn, spis, kyl/frys och vedspis. Intill köket finns en matsal/rum med kakelugn och trägolv. Mellan matsal och vardagsrum finns litet förråd/inbyggd garderob.

Övre plan

På övre plan finns ett rymligt allrum och stort sovrum med högt i tak och synloga timmerbjälkar samt trägolv. Allrummet har en braskamin och sovrummet har en kakelugn. Med ingång från både allrum och sovrum finns en ljus walk-in-closet i kattvind. 

Trädgård

Stor uppväxt trädgård med rymliga gräsytor. Tomten är instängslad med hundstaket och har både lusthus, gäststuga med två rum och en hundgård. Lusthuset har en stor altan och härligt ljusinsläpp. Hundgården har ett stort hundhus.

Stall

Stallet är ljust med sju boxar varav två är stora fölboxar och två är små ponnyboxar. Fölboxarna är ca 2,8x5 m respektive 3,5x5 m. I stallet finns spolplats och uppbindningsplats samt foderkammare och sadelkammare. Intill stallet finns en mycket stor sadelkammare/fikarum som tidigare använts som garage. Från stallet nås även en stor lada med högt i tak och mycket goda förvaringsmöjligheter. Här finns dessutom två till gästboxar. Från ladan finns utgång till gårdsplan och baksida med skogshagen och en mindre lösdrift. 

Hagar och lösdrift

Fina gräshagar och en del skogshagar också. Förutom den mindre lösdriften bakom stallet finns ytterligare två nya ligghallar. Det ena ligghallen är placerad där det tidigare låg en ridbana, vilket gör att marken är väldränerad och uppgrusad. En del av betesmarken ligger på andra sidan vägen och där finns även en mindre lösdrift som nu används till får.

Ridbana

Upplyst ridbana om ca 20x40 m med grus som underlag och trästaket runt om. Ridbanan är anlagd 2018.

Verkstad

Stor verkstad om drygt 90 kvm som värms upp med bergvärme. Verkstaden har ett stort utrymme med garageportar och flera mindre rum/kontor. I dessa utrymmen finns industri-tvättmaskin och WC med dusch samt ett enkelt kökspentry. Verkstaden passar utmärkt till flera sorters verksamhet. Verkstadens invändiga mått är ca 8,5 x 11 m med en takhöjd på  2,55  m. Det går även att riva väggarna till intilliggande rum, då tillkommer minst ca 40 kvm. 

Verkstaden, stallet och övriga ekonomibyggnader är alla samlade runt en egen gårdsplan, vilket skapar goda möjligheter för den som vill driva verksamhet eller ha inackorderingar i stallet utan att det stör det egna boendet. 

Längs verkstaden finns ett stort kallförråd (ungefär lika stort som verkstaden). Del av förrådet är avdelat som hundgård med direkt utgång till den stora hundgården. På gården bedrevs tidigare hunddagis. 

Gästhus/litet uthyrningshus

På gårdsplanen finns även ett mindre gästhus som renoverades invändigt 2020. Gästhuset har en hall, allrum med trinettkök, badrum och sovalkov. Intill gästhuset finns en vedbod. Uppvärmning bergvärme.

Övriga ekonomibyggnader

På gården finns ytterligare två mindre lador. Den ena används som lösdrift för får och den andra till förvaring. 

På tomten finns även en grund kvar från tidigare hus med en fungerande jordkällare under.

Övrig information

VATTEN & AVLOPP

Kommunalt vatten. Enskilt avlopp (3-kammarbrunn med infiltration) omgjort 2019.

BERGVÄRME

Gården har två bergvärmepumpar. Den ena försörjer uppvärmning till bostadshus 1 och 2. Den andra värmer upp verkstaden, stallverkstad/sadelkammare, lilla uthyrningshuset/gästhus och lilla gäststuga. Säljarna har informerat om att bergvärmen troligen inte producerar tillräckligt med varmvatten för alla ändamål (en toppberedare eventuellt kan behövas). 

DRIFTSKOSTNADER

Notera att driftskostnader avser hela gården. Uppvärmning och el för hela gården är ca 69 000 kWh/år.

Renoveringar och förbättringar

Målning boningshus, flygelbyggnad och lusthus 2022

Renovering golv mm lilla gästhuset 2022

Ny hårdgjord stallplan 2020

Bygge av lösdrift i stora hagen 2020

Bygge av lösdrift på gamla ridbanan 2020

Ny avloppsanläggning 2019

Renovering lilla uthyrningshuset/gästhuset (vatten, avlopp, trinettkök, nya golv och nytt badrum) 2019 

Ny ridbana 2018 (Magnus Platzer AB)

Renoveringar och ombyggnader i stallet från 2017 (foderkammare och sadelkammare inredda. Ny föl/dubbelbox Myrby 2022. Löpande ommålning, slutförd 2022.)

Larm Verisure installerat i boningshus och flygel 2017.

Område

1 mil från Enköping, 25 min till Västerås och en timme till centrala Stockholm. Närmaste samhälle är Hummelsta som ligger 1,5 km bort. Från Hummelsta går bussförbindelser till Enköping och Västerås via buss 874. Hummelsta har även förskola och skola årskurs 1-6. Högstadie och gymnasium finns i Enköping. 

KARTA