Fantastisk hästgård i sagolik miljö med anor från 1800-talet
Österunda Lydinge 5
11 750 000 kr

Fantastisk och välskött hästgård om ca 14,5 ha, två bostadshus och ett ostört idylliskt läge med gröna, böljande marker. Ett imponerande och stilfullt hus i herrgårdsstil från 1880 om 282 kvm i mycket fint skick med stora, smakfullt renoverade rum, vackra trägolv, kakelugnar, vedspisar, klassisk planlösning och en fin glasveranda mot trädgården. Bostadshus 2 om ca 100 kvm med 3-4 sovrum som även det är renoverat med tanke på att bevara den gamla charmen.

Här bor ni med vidunderlig utsikt och med allt vad en modern hästgård kan erbjuda. Fint, ljust stall med tre stora boxar, ridbana och mängder med ridvägar. Bra utrymmen i anslutning till stallet. Ridbana om ca 20×40 m och fina hagar i direkt anslutning till stallet. Ekonomibyggnader med carportar, snickarbod, förråd och en rustik festloge. Välkommen till en gård att bli förälskad i!

1 h 10 min till centrala Stockholm, 20 min till Enköping, 45 min till Uppsala och 45 min till Västerås.

Boendeform: Hästgård
Ägandeform: Friköpt - Gård
Tomtarea: 144695 kvm
Övrig mark: 1 ha
Betesmark: 2 ha
Åkermark: 10 ha
Skogsmark: 2 ha
Boarea: 282 kvm
Biarea: 19 kvm
Boarea: 100 kvm
Biarea: 30 kvm
Total mark: 1 4.5 ha
Byggår: 1880, 1940
Antal rum: 8
Christina Eklund
Fastighetsmäklare
Emelie Eklund
Fastighetsmäklare

FASTIGHET

Kommun Enköping
Ägandeform/typ Friköpt - Gård
Beteckning LYDINGE 2:5
Area
Tomtarea: 144695 kvm
Övrig mark: 1 ha
Betesmark: 2 ha
Åkermark: 10 ha
Skogsmark: 2 ha
Boarea: 282 kvm
Biarea: 19 kvm
Boarea: 100 kvm
Biarea: 30 kvm
Pris 11 750 000 kr
Taxeringskod 120
 • Värdeår 1940, Taxeringsår 2020
  Byggnad 2 155 000 kr
  Tomt 1 256 000 kr
  Åkermark 580 000 kr
  Betesmark 37 000 kr
  Total 3 411 000 kr
  Bef. pantbrev 3 800 000 kr

DRIFTKOSTNAD

 • El 63 590 kr/år
 • Vatten/Avlopp 1 289 kr/år
 • Sotning 1 222 kr/år
 • Renhållning 2 880 kr/år

Tillkommer

Fastighetsskatt 8 874 kr/år

BYGGNAD

 • Byggnadstyp 1 1/2 plansvilla
 • Uppvärmning Bergvärme
 • Ventilation Självdrag
 • Fasad Trä
 • Tak Tegel
 • Bjälklag Trä
 • Stomme Trä
 • Vatten/avlopp Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp.
 • Grundläggning Torpargrund
 • Energiklass E
 • Energiprestanda 130 kWh/m²/år
 • Energideklaration utförd 2019-10-22
 • Status Energidekl. Utförd

Servitut, etc

 • samfallighet_1 - Samfällighet ENKÖPING LYDINGE S:1 -
 • samfallighet_2 - Samfällighet TORSTUNA ALLMÄNNING S:1 -
 • 5 - Avtalsservitut - 1986-07-02
 • 03-IM1-86/33230 - 1 - Avtalsservitut kraftledning - 1995-06-06
Bostadshus 1/mangårdsbyggnad

Ett renoverat, stort bostadshus från 1880 i herrgårdsstil. Huset om 282 kvm har stora, smakfullt renoverade rum, vackra trägolv, kakelugnar, vedspisar och en fin klassisk glasveranda mot trädgården. Uppvärmning via bergvärme med vattenburen golvvärme på hela entréplanet. 

 

Entréplan

Entré via vackra pardörrar till hallen som har klinkergolv och ett fint badrum med badkar, WC och handfat. Entré även via en groventré med klinkergolv och generösa utrymmen med flera inbyggda garderober, tvättstuga och ett badrum med bastu. Tvättstugan har bra förvaring och bänkyta med tvättmaskin, torktumlare och vattenho. Badrummet är helkaklat med vackra spröjsade fönster, WC, dusch, handfat med kommod, handdukstork och en bastu. 

 

Härligt, stort lantkök som känns som husets hjärta, en dröm för den matlagningsintresserade eller dem som vill ha ett kök som rymmer hela familjen och lite till. Köket är platsbyggt med träluckor, en stor köksö, vedspis (ej i bruk), fina trägolv och stort skafferi. Köket är utrustat med två kyl/frys, ugn, micro, två vattenhoar, spis och diskmaskin. I köket finns en matplats med en vacker kakelugn. 

 

I anslutning till köket är den stora salen med sina vackra trägolv med breda golvtiljor, kakelugn och fina fönster. Vackra pardörrar leder till glasverandan. Huset har en klassisk planlösning med tre rum i fil där salen är husets mittpunkt. Intill salen finns en fin matsal som även det har vackra trägolv och en kakelugn. 

 

Intill matsalen når du ett av husets charmigaste rum: det stora biblioteket med en vedspis, trägolv, platsbyggda bokhyllor och sittbänk framför fönstret. På entréplan finns också en fin glasveranda med härlig vy över den mysiga trädgården, ridbana och hagar. 

 

Övre plan

På övre plan möts du av ett mindre allrum/övre hall med trägolv, pärlspont och förvaring i kattvind. På övre plan finns fyra sovrum och en WC. Det mycket stora sovrummet (sovrum 1) är något extra med en gjutjärnskamin (ej inkopplad), trägolv, flera fönster och en klädkammare i kattvind. Sovrum 2 har fina trägolv, kakelugn och en klädkammare i kattvind med fönster. Sovrum 3 har trägolv och klädkammare i kattvind. Sovrum 4/kontor/walk-in-closet är ett mindre rum med trägolv. WC:n har klinkergolv, pärlspont, WC och handfat.

 

Bostadshus 2

Bostadshus 2 om ca 100 kvm och 5 r o k, är placerat som en flygelbyggnad till mangårdsbyggnaden/bostadshus 1. På entréplan finns kök, vardagsrum, ett sovrum och badrum. På övre plan finns tre sovrum till och ett allrum.

  

Entréplan

Huset har en vacker farstukvist som leder in till den mindre hallen med trägolv och avhängning/förvaring under trappen. Köket är ett klassiskt lantkök med vedspis och plats för en mindre matgrupp. Köket har betsade trägolv, nytt Ikea-kök, ekbänkskiva och är utrustat med kyl/frys, diskmaskin, ugn och spis.

 

Det rymliga vardagsrummet ligger i anslutning till köket och har betsade trägolv och täljstenskamin. Sovrum 1 är stort med massiva trägolv och en öppen spis. Badrummet har plastmatta, dusch, WC, handfat, tvättmaskin, torktumlare och torkskåp.

 

Övre plan

Stort allrum med massiva trägolv. Sovrum 2 är ljust och rymligt med kakelugn, trägolv och vacker utsikt över hagarna. Sovrum 3 och 4 är mindre sovrum/kontor inredda i kattvindar. Båda rummen har fönster. 

 

Hus 3

Hus 3 är, liksom bostadshus 2, placerat som en flygelbyggnad till mangårdsbyggnaden, vilket skapar en trevlig, klassisk gårdsplan med en inramad trädgård. Detta hus används idag endast som förråd men skulle gå att rusta upp till ytterligare ett bostadshus eller kontor för den som har behov. 

 

Stall

Ljust och elegant stall med tre stora, fina boxar om ca 4x3,5 m och takhöjd på ca 3 m. Stallinredning, entrédörrar samt fönster är från Myrby stallinredning. Boxfrontarna är från den eleganta modellen "Fårö" med vackra dekorationer i guldfärg. Boxväggarna är i gran. Varje box har fönster som är löstagbara med öppningsbara galler.

 

Med ingång från stallet finns bra utrymme för foderförvaring och trappa till höloft ovan hela stallet. Sadelkammare finns i annan ekonomibyggnad intill. Stallbyggnaden är invändigt ca 85 kvm varav stalldelen ca 63 kvm.

 

Ridbana

Ridbana om ca 20x40 m med grus som underlag. Vita trästaket ramar in ridbanan. 

 

Hagar

Fin betesmark i direkt anslutning till stallet. Här finns det både sommar- och vinterhagar.

 

Festloft

Stort, härligt festloft på en av ekonomibyggnaderna. Rustikt med timmerväggar och timmerbjälkar. Festloftet nås via en trätrappa från ett loungerum i ekonomibyggnaden. 

 

Carport och förråd

I en av ekonomibyggnaderna finns två carportar med högt i tak och förråd intill. 

 

Jordkällare/vinkällare

Jordkällare med förmak inredd till vinkällare och med fint, välvt teglat tak.

 

Hönshs

Från foderutrymmet i stallet finns utgång till hönshus med tillhörande hönsgård. 

 

Parkering

Stor upp grusad gårdsplan. Här finns det stor plats för bilar, hästtransporter alt hästlastbil. Gårdsplanen är stor, lugn och fin för att kunna lasta hästen säkert in i hästtransporten/hästlastbilen.

Driftkostnader

Under 2021 var den totala elförbrukningen 34 936 Kwh. Det avser då båda husen, stallet och hela gården.

KARTA