Kommande försäljning
Gård om 41 ha strax utanför Stockholm
Stora Benhamra 36, Brottby
15 000 000 kr

Stor hästgård om drygt 41 ha mark varav 18 ha skog och 17 ha betes-/åkermark. Fastigheten har ett stort bostadshus om ca 250 kvm, två lägenheter och en stor kurslokal. På gården finns även ett äldre stall med 8 boxar, 4 uteboxar och ridbana. Gården är högt belägen med utsikt över dalgång med beteshagar.

Perfekt gård för dig som letar större gård med mycket mark, möjlighet att driva verksamhet och samtidigt närhet till Stockholm.

Gården kan förvärvas tillsammans med ytterligare två fastigheter som är till salu och ligger i direkt anslutning till gården: Stora Benhamra 37 och 38 (se separata annonser på vår hemsida). Möjlighet finns att förvärva alla tre fastigheter tillsammans eller var för sig. För dig som söker en större gård med två-tre bostadshus och utrymmen till verksamhet eller uthyrning av lägenheter, är detta helt rätt gård. Det går att förvärva alla fastigheterna som juridisk person!

Boendeform: Hästgård
Ägandeform: Friköpt - Gård
Vatten: 3.6 ha
Betesmark: 6 ha
Åkermark: 11 ha
Skogsimpediment: 1 ha
Skogsmark: 18 ha
Boarea: 250 kvm
Byggår: 1890
Antal rum: 5
Christina Eklund
Fastighetsmäklare
Emelie Eklund
Fastighetsmäklare

FASTIGHET

Kommun Vallentuna
Ägandeform/typ Friköpt - Gård
Beteckning STORA BENHAMRA 3:4
Area
Vatten: 3.6 ha
Betesmark: 6 ha
Åkermark: 11 ha
Skogsimpediment: 1 ha
Skogsmark: 18 ha
Boarea: 250 kvm
Pris 15 000 000 kr
Taxeringskod 122, 823
 • Värdeår 1995, Taxeringsår 2020
  Byggnad 874 000 kr
  Tomt 2 857 000 kr
  Total 3 731 000 kr
  Bef. pantbrev 6 450 000 kr

BYGGNAD

 • Byggnadstyp 1 1/2 plansvilla
 • Uppvärmning Vattenburen el
 • Ventilation Självdrag
 • Fasad Trä
 • Tak Plåt
 • Stomme Trä
 • Vatten/avlopp Minireningsverk (2 st) och djupborrad vattenbrunn (2 st).
 • Grundläggning Torpargrund
Stora Benhamra 3:4, 3:13 och 3:23

Stora Benhamra 3:4, 3:13 och 3:23 är till salu. Möjlighet finns att förvärva alla tre fastigheter tillsammans eller var för sig. För dig som söker en större gård med två-tre bostadshus och utrymmen till verksamhet eller uthyrning av lägenheter, är detta helt rätt gård. Det går att förvärva alla tre fastigheterna som juridisk person, vilket är mycket ovanligt vid större jordbruksfastigheter. De tre fastigheterna är alla placerade runt gårdscentret och känns naturliga att ingå i samma gårdsbild.

Byggnaderna och bostäderna har använts till verksamhet och är i behov av visst underhåll och renovering. För dig som är beredd att lägga ner en del arbete kommer detta att kunna bli en fantastisk hästgård.

En mycket ovanlig möjlighet att köpa en gård med flera bostadshus, över 40 ha mark och direkt närhet till Stockholm - som dessutom kan förvärvas av juridisk person.

Stora Benhamra 3:4, utgångspris: 15 000 000 kr.

Stora Benhamra 3:13, utgångspris: 5 750 000 kr.

Stora Benhamra 3:23, utgångspris: 2 200 000 kr.

Utgångspris för alla fastigheterna tillsammans: 22 000 000 kr.

 

Stora Benhamra 3:4

Stora Benhamra 3:4 är en gård som består av 41 ha mark varav 18 ha skog och 17 ha betes-/åkermark. Fastigheten har ett stort bostadshus om ca 250 kvm, två lägenheter och en verksamhetslokal som kan inredas till kontor, kurslokal eller ytterligare en lägenhet. På gården finns även ett äldre stall med 8 boxar, 4 uteboxar och fin ridbana om ca 18,5x54 m samt två enbilsgarage och ytterligare en ekonomibyggnad.

Gården är fint placerat med högt läge och hagmarker som sträcker sig ner mot en dalgång. Vid dalgångens botten gick tidigare en känd vikingaled, Långhundraleden. Vattendraget kommer att muddras för att återigen höja vattennivån och skapa en å, vilket kommer ge gården vattenutsikt.

Utgångspris: 15 000 000 kr.

Minireningsverk kommer att anläggas. Djupborrad vattenbrunn finns på fastigheten. Verisure-larm.

 

Mark

Marken är jämnt fördelad mellan skog (18 ha) och betes-/åkermark (17 ha). Skogen har virkesklass 9 och ett virkesförråd på 2666 kbm/ha. Markens total fördelning är följande:

18 ha skog

11 ha åkermark

6 ha betesmark

1 ha skogsimpediment

 

Bostadshus 1

Bostadshus byggt ca 1890. Huset har därefter byggts ut och är idag ca 250 kvm. Huset är fint placerat med högt läge och uppsyn över gårdsplan på framsidan och utsikt över dalgången, hagarna och den blivande ån på baksidan. Stora, ljusa sällskapsutrymmen med panoramafönster mot baksidan. Då bostadshuset är indelat i flera boenden, är planlösningen idag inte anpassad för en enfamiljsvilla. Huset har stor potential att bli ett mycket fint boende. Visst underhåll och renovering krävs.

Uppvärmning via vattenburen el från elpanna.

Träfasad. Plåttak. Platta på mark och delvis källare. Pool gjuten under vardagsrummet och matsalen.

Entréplan

Stor hall med flera garderober, laminatgolv och vitmålade väggar.

Kök och matplats

Mycket stort kök med matsal och vardagsrum i fil. Köket har klinkergolv och trägolv, vit köksinredning och träbänkskivor. Utrustningen består av två diskmaskiner, två kylskåp, frys, två ugnar, två spishällar samt fläkt. Ett kök och matplats där den stora familjen kan samlas. Stor vedspis finns i matsalen.

 

Vardsagsrum

Vardagsrummet är även det mycket stort med panoramafönster i två väderstreck som ger fint ljusinsläpp och en härlig utsikt mot dalgången.

 

Kök 2

I huset finns ytterligare ett kök med matplats/mindre vardagsrum. Laminatgolv, vitmålade väggar och utrustat med diskmaksin, kyl/frys, ugn och spishäll. Utgång till verandan på baksidan.

 

Sovrum

Sovrum med parkettgolv och vitmålade väggar.

 

Badrum och WC

Ett badrum med klinkergolv, badkar och dubbelhandfat samt två WC med klinkergolv, toalett och handfat. I huset finns även ett pannrum.

 

Lägenhet

Lägenhet med egen ingång. På entréplan finns ett stort kök med matplats (klinkergolv). På övre plan finns en hall, två sovrum (laminatgolv) och ett badrum (helkaklat).

 

Tvättstuga

Från utsidan finns även ingång till en gemensam tvättstuga.

 

Lägenheter

Till gården tillhör tre ekonomibyggnader: stallet, gårdshuset och en äldre ekonomibyggnad. Gårdshuset har två lägenheter och en kurslokal.

 

Lägenhet 1

En av lägenheterna är ca 50 kvm med 3 r o k. Ingång från entréplan med hall och WC/D. På övre plan finns 2 rum/sovrum och kök med matplats.

 

Lägenhet 2

Lägenhet om ca 35 kvm med 1 r o k. Ingång från entréplan där det finns ett mysigt allrum med stor öppen spis och trägolv, ett kökspentry med förråd/skafferi och en WC/D. 

 

I gårdshuset finns även en gemensam tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare och torkskåp.

 

Kurslokal

Charmig lokal som har använts till förskoleverksamhet som med fördel skulle kunna användas som kurslokal, kontor eller att bygga ytterligare en lägenhet i. Lokalen värms upp med luftvärmepump och golvvärme (el).

På entréplan finns en rymlig hall, stort allrum, kökspentry och en WC. Allrummet och hallen har klinkergolv med golvvärme.

Övre plan/loftet består av ett stort rum/sal med rustika träbjälkar och gott om ljusinsläpp. Plastmatta och väggar med vitmålad träspont. Denna yta vore idealisk för kursverksamhet, kontor etc.

 

Stall

Stall byggt i stor ekonomibyggnad med 8 boxar, varav två av dessa är fölboxar och två är ponnyboxar. Ytterligare 4 uteboxar finns. Stallet är isolerat och har ventilation för god luft. Utgång direkt till gödselcontainer på baksidan och direkt access till hagarna bakom stallet. Det finns en gjuten spolplatta utomhus med kallvatten. Stallet har sadelkammare och foderkammare. Foderkammaren är byggd mellan stallet och carporten, vilket förenklar inkörning av foder. Ovanpå stallet finns höloft. 

 

Boxmått:

 • 2 ponnyboxar ca 3,2x2,2 m
 • en stor fölbox ca 4x4 m och en lite mindre ca 3,5 x4 m
 • De andra 4 boxarna varierar mellan 3,3x4 m och 3,2x3,7 m
 • Det finns 4 st uteboxar där alla är ca 3,5x4 m

Ridbana och gräsbana

Upplyst ridbana om 54x18,5 kvm. Underlaget är hackat gummi blandat med grus. Det finns även en gräsbana  (den behöver dikas upp för att fungera året om). Den ligger i anslutning till sommarhagarna.

 

Hagar

Mycket fina hagar där vinterhagarna ligger i direkt anslutning till stallet. Flertalet stora sommarhagar. Totalt 6 ha betesmark och 11 ha åkermark.

 

Garage

På gården finns två isolerade enbilsgarage byggda i ekonomibyggnaderna.

 

Område

Storsättra Gård är beläget i en lantlig miljö ca 5 km från Brottby och ca 9 km från Kårsta i Vallentuna kommun norr om Stockholm. Mycket goda pendlingsmöjligheter då E18 passerar genom Brottby som endast ligger 5 km från gården. Från Brottby går bussar till Vallentuna, Täby. Stockholm Norrtälje. Från Frösunda som ligger åt andra hållet ca 6,5 km går Roslagsbanan Kårsta-Stockholm.

 

Pendlingsavstånd:

 • Till Stockholm Centralstation - 38 km
 • Till Arlanda Flygplats - 25 km.
 • Till Vallentuna – 16 km
 • Till Uppsala – 54 km
 • Till Norrtälje – 44 km
 • Arnige köpcentrum i Täby – 19 km

 

 

Gården GPS-koordinater: N 59 grader 36.237’ , E 18.11856’r 36.237’ , E 18.11856’

 

Skolor

Låg- och mellanstadieskola finns i Kårsta och i Brottby. Högstadium i Vallentuna där det också finns privata och kommunala låg- och mellanstadieskolor.

 

Service

I Brottby finns även en handelsträdgård med närproducerade varor. 2 bensinstationer, en Ica affär – Brottbyhallen och en lokal loppis. Det finns även tandläkare. 4-5 olika förskoleverksamheter och dagmammor.

Det finns 4 kyrkor i församlingen med flertalet aktiviteter för alla åldrar.

En liten badplats finns också i Brottby och i Kårsta.

I Brottby ligger även idrottsanläggning med ytegym, motionsspår osv. Där finns även  https://movewellness.se/ Gym och Padel.

 

Närliggande ridhus

Det finns flera ridhus i närheten. Ett inom ridavstånd på ca 25 min eller via transport ca 3 min. Ridmått 40x80 m. Här anordnas inomhus-fälttävlan och träningstillfällen i båder hoppning och dressyr. Det andra ridhuset är 20x60 m. Båda ridhusen är privata ridhus. Både i Brottby och Frösunda finns det flera ridhus.

 

Angarns Rörby ligger 10 km från Storsättra. Där finns Sadelmagasinet, Täby Stall och Foder samt Mälaren Hästklinik. Där finns även galoppbanor/träningsbanor.

 

Taxeringsvärden information

Fastighet Stora Benhamra 3:13 och 3:23 samt bostadshuset till 3:4 (bostadshus 1) är idag taxerade som vårdbyggnad (taxeringskod 823), vilket innebär att de i dagsläget inte har ett taxeringsvärde. De går självklart att taxera om vid förvärv.

 

KARTA