Kommande försäljning
Hästgård om 41 ha strax utanför Stockholm
Stora Benhamra 36-38, Brottby
22 000 000 kr

Unik möjlighet att förvärva en gård med flera bostadshus, över 40 ha mark och endast 35 min från Stockholm (5 km från Brottby). Kan förvärvas som juridisk person!

Stora Benhamra 3:4 är en hästgård som består av drygt 41 ha mark varav 18 ha skog och 17 ha betes-/åkermark. Fastigheten har ett stort bostadshus om ca 250 kvm, två lägenheter och en kurslokal. På gården finns ett äldre stall med 8 boxar, 4 uteboxar och ridbana. Gården är högt belägen med utsikt över dalgång med beteshagar.

Gården kan förvärvas tillsammans med ytterligare två fastigheter i direkt anslutning till gården:

Stora Benhamra 3:13 består av ett souterränghus om ca 300 kvm, högt beläget på en ekbacke med fin utsikt över gårdsvyn. Huset känns som en naturlig del av den stora gården och skulle lämpa sig väl för de som söker en gård med två större bostadshus.

Stora Benhamra 3:23 har en stor trädgårdstomt och ett torp om ca 40 kvm.

Boendeform: Hästgård
Ägandeform: Friköpt - Gård
Vatten: 3.6 ha
Betesmark: 6 ha
Åkermark: 11 ha
Skogsimpediment: 1 ha
Skogsmark: 18 ha
Tomtarea: 2210 kvm
Tomtarea: 2731 kvm
Boarea: 300 kvm
Boarea: 250 kvm
Boarea: 50 kvm
Total mark: 4 1.6 ha
Christina Eklund
Fastighetsmäklare
Emelie Eklund
Fastighetsmäklare

FASTIGHET

Kommun Vallentuna
Ägandeform/typ Friköpt - Gård
Beteckning STORA BENHAMRA 3:4, 3:13, 3:23
Area
Vatten: 3.6 ha
Betesmark: 6 ha
Åkermark: 11 ha
Skogsimpediment: 1 ha
Skogsmark: 18 ha
Tomtarea: 2210 kvm
Tomtarea: 2731 kvm
Boarea: 300 kvm
Boarea: 250 kvm
Boarea: 50 kvm
Pris 22 000 000 kr
Taxeringskod 122, 823
 • Värdeår 1995, Taxeringsår 2020
  Byggnad 874 000 kr
  Tomt 2 857 000 kr
  Åkermark 785 000 kr
  Betesmark 193 000 kr
  Total 3 731 000 kr
  Bef. pantbrev 6 450 000 kr

BYGGNAD

 • Vatten/avlopp Minireningsverk (2 st) och djupborrad vattenbrunn (2 st).
Stora Benhamra 3:4, 3:13 och 3:23

Stora Benhamra 3:, 3:13 och 3:23 är till salu. Möjlighet finns att förvärva alla tre fastigheter tillsammans eller var för sig. För dig som söker en större gård med två-tre bostadshus och utrymmen till verksamhet eller uthyrning av lägenheter, är detta helt rätt gård. Det går att förvärva alla tre fastigheterna som juridisk person, vilket är mycket ovanligt vid större jordbruksfastigheter. De tre fastigheterna är alla placerade runt gårdscentret och känns naturliga att ingå i samma gårdsbild.

 

Byggnaderna och bostäderna har använts till verksamhet och är i behov av visst underhåll och renovering. För dig som är beredd att lägga ner en del arbete kommer detta att kunna bli en fantastisk hästgård.

 

En mycket ovanlig möjlighet att köpa en gård med flera bostadshus, över 40 ha mark och direkt närhet till Stockholm - som dessutom kan förvärvas av juridisk person.

 

Stora Benhamra 3:4, utgångspris: 15 000 000 kr.

Stora Benhamra 3:13, utgångspris: 5 750 000 kr.

Stora Benhamra 3:23, utgångspris: 2 200 000 kr.

 

Stora Benhamra 3:4

Stora Benhamra 3:4 är en gård som består av 41 ha mark varav 18 ha skog och 17 ha betes-/åkermark. Fastigheten har ett stort bostadshus om ca 250 kvm, två lägenheter och en verksamhetslokal som kan inredas till kontor, kurslokal eller ytterligare en lägenhet. På gården finns även ett äldre stall med 8 boxar, 4 uteboxar och fin ridbana om ca 18,5x54 m samt två enbilsgarage och ytterligare en ekonomibyggnad.

 

Gården är fint placerat med högt läge och hagmarker som sträcker sig ner mot en dalgång. Vid dalgångens botten gick tidigare en känd vikingaled, Långhundraleden. Vattendraget kommer att muddras för att återigen höja vattennivån och skapa en å, vilket kommer ge gården vattenutsikt.

 

Utgångspris: 15 000 000 kr.

 

Minireningsverk kommer att anläggas. Djupborrad vattenbrunn finns på fastigheten. Verisure-larm.

 

Mark

Marken är jämnt fördelad mellan skog (18 ha) och betes-/åkermark (17 ha). Skogen har virkesklass 9 och ett virkesförråd på 2666 kbm/ha. Markens total fördelning är följande:

18 ha skog

11 ha åkermark

6 ha betesmark

1 ha skogsimpediment

 

Bostadshus 1

Bostadshus byggt ca 1890. Huset har därefter byggts ut och är idag ca 250 kvm. Huset är fint placerat med högt läge och uppsyn över gårdsplan på framsidan och utsikt över dalgången, hagarna och den blivande ån på baksidan. Stora, ljusa sällskapsutrymmen med panoramafönster mot baksidan. Då bostadshuset är indelat i flera boenden, är planlösningen idag inte anpassad för en enfamiljsvilla. Huset har stor potential att bli ett mycket fint boende. Visst underhåll och renovering krävs.

 

Uppvärmning via vattenburen el från elpanna.

Träfasad. Plåttak. Platta på mark och delvis källare. Pool gjuten under vardagsrummet och matsalen.

 

Entréplan

Hall

Stor hall med flera garderober, laminatgolv och vitmålade väggar.

 

Kök och matplats

Mycket stort kök med matsal och vardagsrum i fil. Köket har klinkergolv och trägolv, vit köksinredning och träbänkskivor. Utrustningen består av två diskmaskiner, två kylskåp, frys, två ugnar, två spishällar samt fläkt. Ett kök och matplats där den stora familjen kan samlas. Stor vedspis finns i matsalen.

 

Vardsagsrum

Vardagsrummet är även det mycket stort med panoramafönster i två väderstreck som ger fint ljusinsläpp och en härlig utsikt mot dalgången.

 

Kök 2

I huset finns ytterligare ett kök med matplats/mindre vardagsrum. Laminatgolv, vitmålade väggar och utrustat med diskmaksin, kyl/frys, ugn och spishäll. Utgång till verandan på baksidan.

 

Sovrum

Sovrum med parkettgolv och vitmålade väggar.

 

Badrum och WC

Ett badrum med klinkergolv, badkar och dubbelhandfat samt två WC med klinkergolv, toalett och handfat. I huset finns även ett pannrum.

 

Lägenhet

Lägenhet med egen ingång. På entréplan finns ett stort kök med matplats (klinkergolv). På övre plan finns en hall, två sovrum (laminatgolv) och ett badrum (helkaklat).

 

Tvättstuga

Från utsidan finns även ingång till en gemensam tvättstuga.

 

Lägenheter

Till gården tillhör tre ekonomibyggnader: stallet, gårdshuset och en äldre ekonomibyggnad. Gårdshuset har två lägenheter och en kurslokal.

 

Lägenhet 1

En av lägenheterna är ca 50 kvm med 3 r o k. Ingång från entréplan med hall (klinkergolv med elektrisk golvvärme) och WC/dusch (plastmatta). På övre plan finns 2 rum/sovrum (heltäckningsmatta) och kök med matplats. Fina, massiva träbjälkar som ger en rustik, lantlig känsla.

 

Lägenhet 2

Lägenhet om ca 35 kvm med 1 r o k. Ingång från entréplan där det finns ett stort, mysigt allrum med stor öppen spis och trägolv, ett kökspentry med förråd/skafferi och en WC/D. 

 

I gårdshuset finns även en gemensam tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare och torkskåp.

 

Lägenheterna värms upp med direktverkande el.

 

Kurslokal

Charmig lokal som har använts till förskoleverksamhet och med fördel skulle kunna användas som kurslokal, kontor eller att bygga ytterligare en lägenhet i. Lokalen värms upp med luftvärmepump och golvvärme (el).

På entréplan finns en rymlig hall, stort allrum, kökspentry och en WC. Allrummet och hallen har klinkergolv med golvvärme.

Övre plan/loftet består av ett stort rum/sal med rustika träbjälkar och gott om ljusinsläpp. Plastmatta och väggar med vitmålad träspont. Denna yta vore idealisk för kursverksamhet, kontor etc.

 

Stall

Stall byggt i stor ekonomibyggnad med 8 boxar, varav två av dessa är fölboxar och två är ponnyboxar. Ytterligare 4 uteboxar finns. Stallet är isolerat och har ventilation för god luft. Utgång direkt till gödselcontainer på baksidan och direkt access till hagarna bakom stallet. Det finns en gjuten spolplatta utomhus med kallvatten. Stallet har sadelkammare och foderkammare. Foderkammaren är byggd mellan stallet och carporten, vilket förenklar inkörning av foder. Ovanpå stallet finns höloft. 

 

Boxmått:

 • 2 ponnyboxar ca 3,2x2,2 m
 • en stor fölbox ca 4x4 m och en lite mindre ca 3,5 x4 m
 • De andra 4 boxarna varierar mellan 3,3x4 m och 3,2x3,7 m
 • Det finns 4 st uteboxar där alla är ca 3,5x4 m

Ridbana och gräsbana

Upplyst ridbana om 54x18,5 kvm. Underlaget är hackat gummi blandat med grus. Det finns även en gräsbana  (den behöver dikas upp för att fungera året om). Den ligger i anslutning till sommarhagarna.

 

Hagar

Mycket fina hagar där vinterhagarna ligger i direkt anslutning till stallet. Flertalet stora sommarhagar. Totalt 6 ha betesmark och 11 ha åkermark.

 

Garage

På gården finns två isolerade enbilsgarage byggda i ekonomibyggnaderna.

 

Stora Benhamra 3:13, bostadshus 2

Stor, fin souterrängvilla om ca 300 kvm, högt belägen på en ekbacke med fin utsikt över gårdsvyn nedanför. Stora Benhamra 3:13 är en naturlig del av den stora gården (3:4), och ett mycket bra alternativ för dig som letar efter en större gård med två stora bostadshus. Tomten är 2 731 kvm. Byggår 1987. Bostadshuset har garage med ingång direkt till sluttningsplanet. huset har en stor, upphöjd altan med pool. Fin utsikt över gårdsplanen och ägorna.

 

Minireningsverk och djupborrad vattenbrunn. Bergvärme som uppvärmningssystem. Träfasad och betongpannor. Verisure-larm.

 

Även detta hus har använts i verksamhet, vilket gör att planlösningen har ändrats en del från original då det var ett enfamiljshus. Det går lätt att få tillbaka en planlösning som passar en familj. Huset är idag inrett med öppna sällskapsytor, kontor och sovrum på entréplan samt två lägenheter med gemensamt kök på övre plan. Även ett sluttningsplan finns.

 

RUMSBESKRIVNING

Entréplanet har ett stort kök med öppen spis och vedspis, ett rymligt vardagsrum, badrum, WC, entré och tre sovrum.

Övre plan är inredd till två lägenheter med gemensamt kök. Båda lägenheterna har ett allrum och ett sovrum samt badrum. Det gemensamma köket är stort och utrustat med kyl/frys, diskmaskin, ugn och spishäll.

Sluttningsplanet består av ett kök, ett allrum med kakelugn, två rum/sovrum, tvättstuga, bra förrådsutrymmen och badrum med bastu. I källarplanet finns även ett trapphus samt ingång till garaget.

 

Utgångspris: 5 750 000 kr.

 

Stora Benhamra 3:23, torpet

Charmigt torp i enplan om ca 40 kvm. Torpet har en stor trädgårdstomt om 2210 kvm, som lämpar sig även för ett större hus. Idag delar torpet och bostadshus 1 på avlopp och vatten. Träfasad och tegelpannor. Byggår ca 1930. Verisure-larm. Uppvärmning via elektrisk golvvärme.

 

Torpet har entré via farstukvist med veranda in till en hall med WC/D. I torpet finns ett kök, ett allrum med öppen spis samt ett sovrum. Hallen, kök, WC/D har klinkergolv. Allrum och sovrum har laminatgolv.

 

Utgångspris: 2 200 000 kr.

 

Område

Storsättra Gård är beläget i en lantlig miljö ca 5 km från Brottby och ca 9 km från Kårsta i Vallentuna kommun norr om Stockholm. Mycket goda pendlingsmöjligheter då E18 passerar genom Brottby som endast ligger 5 km från gården. Från Brottby går bussar till Vallentuna, Täby. Stockholm Norrtälje. Från Frösunda som ligger åt andra hållet ca 6,5 km går Roslagsbanan Kårsta-Stockholm.

 

Pendlingsavstånd:

 • Till Stockholm Centralstation - 38 km
 • Till Arlanda Flygplats - 25 km.
 • Till Vallentuna – 16 km
 • Till Uppsala – 54 km
 • Till Norrtälje – 44 km
 • Arnige köpcentrum i Täby – 19 km

 

 

Gården GPS-koordinater: N 59 grader 36.237’ , E 18.11856’r 36.237’ , E 18.11856’

 

Skolor

Låg- och mellanstadieskola finns i Kårsta och i Brottby. Högstadium i Vallentuna där det också finns privata och kommunala låg- och mellanstadieskolor.

 

Service

I Brottby finns även en handelsträdgård med närproducerade varor. 2 bensinstationer, en Ica affär – Brottbyhallen och en lokal loppis. Det finns även tandläkare. 4-5 olika förskoleverksamheter och dagmammor.

Det finns 4 kyrkor i församlingen med flertalet aktiviteter för alla åldrar.

En liten badplats finns också i Brottby och i Kårsta.

I Brottby ligger även idrottsanläggning med ytegym, motionsspår osv. Där finns även  https://movewellness.se/ Gym och Padel.

 

Närliggande ridhus

Det finns flera ridhus i närheten. Ett inom ridavstånd på ca 25 min eller via transport ca 3 min. Ridmått 40x80 m. Här anordnas inomhus-fälttävlan och träningstillfällen i båder hoppning och dressyr. Det andra ridhuset är 20x60 m. Båda ridhusen är privata ridhus. Både i Brottby och Frösunda finns det flera ridhus.

 

Angarns Rörby ligger 10 km från Storsättra. Där finns Sadelmagasinet, Täby Stall och Foder samt Mälaren Hästklinik. Där finns även galoppbanor/träningsbanor.

 

Taxeringsvärden information

Fastigheterna Stora Benhamra 3:13 och 3:23 samt bostadshuset till 3:4 (bostadshus 1) är idag taxerade som vårdbyggnad (taxeringskod 823), vilket innebär att de i dagsläget inte har ett taxeringsvärde. De går självklart att taxera om vid förvärv.

 

KARTA